Ministar saobraćaja – Turska kompanija TAV zainteresovana za aerodrome u Tivtu i Podgorici

Ministar Osman Nurković sa predstavnicima TAVairports u Skoplju razgovaro o aerodromima u Tivtu i Podgorici

Turska kompanija TAV, koja upravlja sa 17 aerodroma na 3 kontinenta, upoznata je sa planovima Vlade Crne Gore da valorizuje naše aerodrome i zainteresovana je za ulazak u Crnu Goru – rezultat je jutrošnjeg sastanka u Skoplju ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića sa predstavnicima TAV-a.

Koordinator Holdinga Aerodroma TAV Giraj Čolpan i član Odbora direktora TAV-a Zoran Krstevski izrazili su spremnost da dođu u Crnu Goru i započnu sa predstavnicima Vlade razgovore o modelima valorizacije aerodroma u Tivtu i Podgorici.

Predstavnici kompanije TAV upoznali su ministra Nurkovića sa svojom djelatnošću navodeći da upravljaju, među ostalim, aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u saradnji sa francuskim kompanijama i aerodromom „Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Aerodrom „Aleksandar Veliki“ u Skoplju kompanija TAV je preuzela 2012. godine koncesijom na 30 godina. U skopski aerodrom je uloženo 110 miliona eura, a u ohridski 10 miliona. Aerodrom u Skoplju je prilikom preuzimanja imao promet od 600.000 putnika godišnje i letjelo se na 12 destinacija, a sada ima dva miliona putnika godišnje sa 37 destinacija. Godišnji rast je 15% – naveli su predstavnici kompanije TAV. Dodali su da je ostvaren svjetski standard da povećanje broja putnika za milion donosi direktno otvaranje 1.000 radnih mjesta, isto toliko indirektno i 1.000 radnih mjesta u uslugama. Takođe u ovom slučaju je zabilježeno i povećanje ulaska turskih kompanija na makedonsko tržište.

Ministar Nurković je rekao da je imao prilike da upozna rad i nekadašnjeg skopskog aerodroma i da se to ne da uporediti sa onim što je Aerodrom „Aleksandar Veliki“ danas.

„Oduševljen sam onim što je urađeno na aerodromu u Skoplju“ – rekao je ministar Nurković izrazivši očekivanje da će se uskoro sastati u Crnoj Gori sa predstavnicima TAV-a.

Kompanija TAV je vodeća u svijetu po transferu putnika. Među ostalim u ovom trenutku gradi novi aerodrom u Havani.

 

1 komentar

  1. NEka dogna jedan meleon u Plav na godinu pa onda ćemo razgovarat sa njima. Prvo neka kupe Željeznicu Crne Gore i Infrastrukturu njenu a onda teke zračne luke. Vidimo kako je prosperitetna Nikšićka željezara odkad je turci posjeduju u pamet se..Nego đe nam je ambasador iz Tuškog sela Dinoše nema ga višeali nema veze Blanka ga je zamijenila

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.