Ministar odbrane Crne Gore potvrdio da se pregovara sa Hrvatskom oko statusa „Jadrana“

Bošković neće javno o „obostrano prihvatljivom riješenju“

Nagradjena fotografija Stevana Kordica

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković potvrdio je u utorak da se sa Hrvatskom pregovara oko konačnog riješenja statusa školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“.

On je potvrdio informaciju da je prije desetak dana dobio pismo hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića koje se tiče „Jadrana“, ali nije bio spreman da detaljno iznosi njegovu sadržinu.

„Nemamo bilo što da krijemo. Nova hrvatska Vlada je iskazala interes za školski brod „Jadran“. Naravno, mi imamo naše argumente da je brod crnogorski shodno Ustavnoj povelji državne zajednice SCG. Ono što sigurno ne želimo i nećemo dozvoliti je da ovaj brod bude tačka sporenja između dvije države koje su prijateljske i koje žele da zajedno grade evroatlantsku i evropsku budućnost. Postoje razna riješenja o kojima sada ne bih govorio – naravno, prvo ćemo to izložiti našim kolegama iz Hrvatske, a onda ćemo vidjeti da li postoji i mogućnost dogovora oko toga i potom obavijestiti javnost“- kazao je Bošković, prilikom razgovarao sa najboljim učenicima više srednjih škola iz Crne Gore na brodu „Jadran“ za koje je Ministarstvo odbrane povodom Dana VCG 7. listopada, organiziralo vožnju na tom brodu po zalivu Boke Kotorske.

Riječ je o propagadnoj aktivnosti kojom MO pokušava kod mladih popularizovati vojni poziv, upoznajući ih do kraja ove nedjelje, sa sva tri vida VCG – Mornaricom, Vazduhoplovstvom i Kopnenom vojskom. „Jadran“, a ne neki od ratnih brodova stacioniranih u Baru, je izabran da djeci na najatraktivniji način približi Mornaricu, a tokom vožnje starim jedrenjakom, učenici su bili u prilici da od oficira i podoficira MVCG dobiju brojne informacije o karijeri u Mornarici i mogućnostima tog vida VCG.

Jedrenjak „Jadran“,  83 godine stari oldtajmer izgrađen je 1933. u Njemačkoj za tadašnju Kraljevsku mornaricu Jugoslavije i financiran najvećim dijelom sredstvima iz budžeta Ministarstva Vojske i Mornarice, dok je samo oko osminu njegove ukupne cijene iz donacija građana širom Kraljevine Jugoslavije, sakupila pomorsko-propagandna organizacija „Jadranska straža“ sa sjedištem u Splitu.

„Jadranu“ je Tivat bio prva luka u domovini u koju je novi brod uplovio 16.srpnja 1933. a u tivatskom Arsenalu brod je narednih decenija obavio sve velike i značajne remonte.  „Jadran“ je 1991. bio u sastavu Odreda školskih brodova JRM sa bazom u ratnoj luci Lora u Splitu, ali ga je raspad SFRJ zatekao u na remontu u Tivtu gdje je ostao i do danas.

Hrvatska traži da joj se brod vrati, pozivajući se na pravila o sukcesiji imovine SFRJ koja podrazumijevaju da države bivše članice, zadržavaju nepokretnu i pokretnu imovinu JNA  koja je formacijski bila na njihovoj teritoriji u momentu raspada države.

Tivat – foto M. Marušić

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičevič nedavno je na proslavi dana Hrvatske Ratne mornaice u Splitu, prvi put javno govorio o „povratku „Jadrana“ u Hrvatsku“. On je tada rekao da je uputio pismo crnogorskom kolegi Boškoviću i da je „uvjeren u dogovor na obostrano zadovoljstvo“.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.