13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Nuhodžić: MUP tražio pomoć EU, očekujemo odgovor

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć, a, kako je istakao prvi čovjek tog resora Mevludin Nuhodžić, odgovor očekuju do kraja dana.

Mevludin Nuhodzic i Vladimir Jokić – foto gov.me

“Sa našim snagama kontrolišemo situaciju i bez avijacije jer meteo uslovi nijesu dozvolili da se u gašenje uključe avioni zbog jakog vjetra. Zatražili smo pomoć od Evropske unije i naš zahtjev se već razmatra u Briselu, o mogućnosti da se u pomoć uključe avioni sa najbližih destinacija u okruženju i postoji mogućnost da nam već večeras bude upućena pomoć avionima”, kazao je Nuhodžić novinarima na požarištu na Luštici.

Na pitanje novinara da li je ovakva organizacija razlog za ostavku, ministar je kazao da nije jer su sve raspoložive snage uključene u akciju. On je rekao da dromader koji je na prethodnom gašenju prizemljen nije bezbjedan i da je bilo kratko vrijeme da bi se on osposobio za dejstvo, a procedura za njihov remont traje dugo.

Ministar je kazao i da se razmišlja o nabavci novih aviona.

Luštica požar Foto Boka News

On je ponovio apel građanima da prijave svaku sumnju u podmetanje požara.

“Složeni meteoroški uslovi, jak vjetar i vrućine utiču na požare, a statistika pokazuje da često građani svojom nepažnjom budu uzročnik požara”, kazao je Nuhodžić, koji je nakon Luštice obišao i požarišta na području Bigove, Opština Kotor.

Luštica požar Foto Boka News

Iz  Direktorata za vanredne situacije MUP-a su objasnili da je situacija na hercegnovskom dijelu Luštice je i dalje kritična. Pripadnici Službe zaštite i spašavanja iz Plava (jedno vozilo i 3 spasioca) i Rožaja (jedno vozilo i 2 spasioca) pomažu vatrogascima iz Tivta i Herceg Novog.

“Iz Područne jedinice Herceg Novi Direktorata za vanredne situacije smo saznali da je od svih ljudi koji su danas evakusiani sa Rta Veslo njih 45 zatražilo smještaj, koji im je veoma brzo i obezbijeđen. Lica su smještena u lokalne hotele, a ukoliko bude još takvih zahtjeva, sva lica će biti adekvatno smještena”, kazali su iz Direktorata.

Najčitanije