20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministar Ljumović posjetio Herceg Novi – Montenegro film festival posebno značajan

Ministar Ljumović u HN

Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi imaju stalnu i proaktivnu liniju saradnje, a jedna od ključnih pozicija tog odnosa i ove godine će biti „Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival“, koji je manifestacija od posebnog značaja za Crnu Goru, poručio je tokom današnje posjete Herceg Novom ministar kulture Janko Ljumović.

Ministar Ljumović i saradnici razgovarali su sa potpredsjednikom Opštine Draganom Jankovićem, sekretarom za kulturu Radovanom Bulajićem, direktorom Javne ustanove kulture „Herceg-Fest“ Stevanom Koprivicom, direktorom Javne ustanove Muzej i Galerija Đurom Prijićem i izvršnim direktorom hercegnovskog Filmskog festivala Zoranom Živkovićem.

U susret 31. izdanju Festivala dogovoreni su organizacioni detalji i definisane ključne obaveze koje se tiču pripreme, a u koje Ministarstvo i Opština zajedno ulaze.

Donijeta je odluka o sastavu Savjeta koji će preuzeti odgovornost za ovogodišnji festival, a koji će činiti tri člana koje je predložilo Ministarstvo i dva na prijedlog Opštine. To su: direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić, filmski reditelji Marija Perović i Željko Sošić, dramski pisac Stevan Koprivica i filmski producent Zoran Živković.

Ministar Ljumović u HN

Obaveza Savjeta je da se ubrzo sastane i odredi umjetničkog direktora, poslovnog direktora i selektore tri ključna programa Festivala, dogovoreno je na sastanku.

Imajući u vidu da je ovaj festival tokom proteklih godina pokazao svoj značaj, te da je on važan dio kulturnog identiteta Herceg Novog i Crne Gore, zajednička ambicija grada i države treba da bude njegovo jačanje u međunarodnim okvirima, poručio je Ljumović.

Važna tema sastanka bila je kulturna baština, odnoso stanje kulturno-istorijskih spomenika u hercegnovskoj opštini.  Kako je istaknuto, briga o kulturnim dobrima, njihova revitalizacija i bolje vrijednovanje stalni je, zajednički zadatak Ministarstva i Opštine.

„Atraktivnost prostora za kulturu u Herceg Novom je nemjerljiva i njihovo ambicioznije korišćenje je zajednički zadatak Ministarstva, lokalne uprave, kao i nezavisnog kulturnog sektora sa kojim je potrebno imati proaktivan odnos“, poručio je ministar kulture.

Ministar je sa predstavnicima lokalne uprave i institucija kulture razgovarao i o drugim  prioritetima, projektima i inicijativama resora na čijem je čelu. Konstatovano je da su pozitivni pomaci na kulturnom planu u Herceg Novom evidentni i da to treba da bude zajednička platforma za dalji napredak.

Ministar Ljumović u HN

Nakon sastanka u Kabinetu, ministar Ljumović sa saradnicima je obišao Gradski muzej „Mirko Komnenović“, gdje su ga predstavnici te ustanove upoznali sa brojnim unapređenjima u radu u protekle dvije godine, od intervencija na samom objektu do uređenja zbirki velike vrijednosti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije