8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministar kulture Goranović otvorio izložbu “Slovenski karnevali“

U Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor, u srijedu je otvorena izložba o dvanaest karnevalskih gradova, pod nazivom “Slovenski karnevali“, koju je realizovala međunarodna organizacija Forum slovenskih kultura, pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Pozdravljajući goste i zvanice direktorica Pomorskog muzeja Kotor, Mileva Pejaković Vujošević kazala je da prema podacima iz Kotorske biskupije, karnevalske svečanosti datiraju i pominju se još iz 1518. godine.

„U vrijeme karnevala svako ima pravo postati neko drugi maskirati se. Kotorani su dobro poznavali običaje maskiranja, a to čine i danas pokazujući svoje bogatsvo duha i umjeća. Duh Kotora sa maštovitim karnevalskim svečanostima još dugo će trajati sa željom da se jednog dana otvori Muzej karnevalskih maski, jer Kotor to zaslužuje“, između ostalog kazala je Vujošević.

Izložba Slovenski karnevali
Izložba Slovenski karnevali

„Forum slovenskih kultura čini trinaest država, tristo miliona Slovena, na četri kontinenta, govorimo trinaest slovenskih jezika i to je bitno drugačije od romanskog, germanskog, anglosaksonskog svijeta koji govori po jedan glavni jezik. Naš slovenski jezik i naš način življenje je toliko drugačiji da živimo ustvari jedan drugačiji život, za našu slovensku dušu. Pred vama je izložba “Slovenski karnevali“, koji su bitno drugačiji od drugih karnevala koji se organizuju. Ovom izložbom poredstavljeni su karnevali u dvanaest slovenskih zemalja, koji su dio naše kulture“, kazala je između ostalog Andrea Rihter iz Slovenije, direktorica Foruma slovenskih kultura.

Izložba Slovenski karnevali
Izložba Slovenski karnevali

Izložbu je otvorio ministar kulture, Pavle Goranović koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Forumom slovenskih kultura. Značaj i postignuća Pomorskog muzeja Kotor u djelatnostima savremene muzejske prakse prepoznao je i Forum slovenskih kultura koji mu je ove godine dodjelio specijalno priznanje – nagradu „Živa“. Posebno nam čini zadovoljstvo što je Forum slovenskih kultura izabrao da uključi i Kotorske karnevalske fešte u postavku izložbe sa kojom je ova međunarodna organizacija 2014. godine obilježila desetogodišnjicu postojanja“ – kazao je Goranović.

Izložba Slovenski karnevali
Izložba Slovenski karnevali

Izložba je zasnovana na kulturnim vrijednostima i tradiciji koje su zajedničke svim slovenskim zemljama. Na šezdesetak izloženih panoa predstavljeni su karnevali u 12 slovenskih zemalja.

U muzičkom dijelu večeri nastupile su kotorske flautistkinje Angela Mijušković i Andrea Petrović.

Izložba je nastala je 2014. godine u okviru obilježavanja desetogodišnjice postojanja Foruma slovenskih kultura. Nakon izložbe u sjedištu UNESCO-a u Parizu, organizovana je u Pazinu, Ljubljani, Beogradu i Banja Luci.

Najčitanije