20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Miloševićev projekat hotela najbolja budućnost „Stare škole“

Stara škola
Stara škola

Na javnom konkursu za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog riješenja za rekonstrukciju objekta „Stara škola“ u Tivtu, pobijedio je rad pod šifrom „Old school hotel“ – autora „AIM Studio“ d.o.o. Podgorica, odnosno arhitekte Ivan Miloševića. Prema ocjeni stručnog žirija kojim je predsjedavao diplomirani inženjer arhitekture Nebojša Adžić, Miloševićev rad bio je najbolji od 10 prispjelih na konkurs koji je u avgustu objavila Opština Tivat.

„Autor je vještim i zrelim projektantskim pristupom envelopu objekta postavio u prvi plan, i iskoristio njenu autonomiju za stvaranje novih prostornih utisaka. Naizgled gruba i statična forma je pokrenuta kroz igru sijenki, kontrast materijala i školsku proporcijsku analizu i primjenu ritmičnosti.“- stoji pored ostaloga, u odluci žirija.

Drugonagrađeni je rad pod šifrom “Interpolacija” tima arhitekata u sastavu Iva Petković, Anšelka Badnjar-Gojnić i Marko Radonjić, dok je treća nagrada pripala radu biroa “Arhi-Pro Montenegro” sa vodećim projektantom Dejanom Sokolovom na čelu.

Svrha konkursa je bila dobijanje najboljeg rješenja prostorne organizacije i funkcionalnosti, kao osnove za dalju realizaciju projekta rekonstrukcije objekta stare škole. Riječ je o reprezentativnoj velikoj, ali zapuštenoj kamenoj zgradi koja se nalazi na platou iznad Jadranske magistrale preko puta stare zgrade Opštine Tivat u Ulici Luke Tomanovića. Ovaj objekat, izgrađen je 1898 godine, da bi 1929 bio dograđen sa još jednim krilom prema istoku.

Stara škola - Tivat
Stara škola – Tivat

Opština Tivat je staru školu koja je van funkcije od zemljotresa 1979, prije šesnaest godina na licitaciji prodala tivatskoj firmi „Samcommerc“, zajedno sa atraktivnim placem na sred gradske rive u blizini hotela „Palma“. „Samcommerc“ je staru školu trebalo da pretvori u luksuzan mali butik-hotel, a na placu na plaži da izgradi ugostiteljski i servisni objekat za kupače, ali se to nije dogodilo. Umjesto toga ova firma je te značajne nekretnine prodala pa su one dospjele u posjed ruskog državljanina Olega Khuklija koji je na placu na gradskoj plažu prije par mjeseci počeo izgradnju malog kondo-hotela sa apartmanima za prodaju na tržištu. Slična namjena – stanovi za prodaju na tržištu, predviđena je i za rekonstrukciju reprezentativnog objekta najstarije sačuvane školsle zgarde u Tivtu jer u konkursnom materijalu stajalo da je „investitor predvidio izgradnju savremenih turističkih apartmana u vidu condo hotel, apart hotel, butigue hotel sa adekvatnim pratećim sadržajima.“

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije