16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Milo treba da „odreže“ koliko će država naplaćivati Mankovim klijentima

Iz Porto Montenegra, marine Pitera Manka
Iz Porto Montenegra, marine Pitera Manka

Iako su brojni crnogorski mediji već objavili da je nakon nedavnog donošenja izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, počela dugoočekivana naplata te takse i nautičkim turistima, to se još nije dogodilo.

Zakon je predvidio mogućnost da konačno, počne naplata te dadžbine i od vlasnika jahti koji su po pravilu, vrlo imućni ljudi, ali činjenica da Vlada Crne Gore do danas još nije donijela očekivane podzakonske akte, čini da desetine hiljada eura umjesto u državnoj kasi, ostaju u džepovima bogataša koji krstare crnogorskim morem.

Iz Turističke organizacije Tivat koja je uz kolege iz Kotora, možda i najviše pogođena od svih crnogorskih opština nenaplaćivanjem takse za nautičke turiste, potvrdili su da Vlada još nije donijela odluku kojom bi precizirala visinu boravišne takse za plovne objekte nautičkog turizma. Izmjenama zakona načelno je definisano da se taksa za plovne objekte plaća u „paušalnom iznosu od u zavisnosti od vremenskog perioda boravka turista na plovnim objektima i dužine plovnog objekta u rasponu od 5 do 150 eura”.

Superjahta TRIDENT sotaje u Tivtu do 1.maja 2016.
Superjahta TRIDENT sotaje u Tivtu do 1.maja 2016.

Zakon je predvidio da se taksa izmiruje prilikom dobijanja vinjete za jahtu i može se platiti za period od 7, 30, 90 dana ili godinu.

“Visinu boravišne takse u paušalnom iznosu za plovne objekte…..u zavisnosti od dužine plovnog objekta, vremenskog perioda boravka turista na plovnim objektima, utvrđuje Vlada Crne Gore.“- stoji u zakonu koji je stupio na snagu krajem avgusta.

Kabinet premijera Mila Đukanovića do danas, međutim, nije donio uredbu o određivanju visine takse, čime su opštinama na Crnogorskom primorju i dalje “vezane ruke” da je fakturišu i naplate bogatim jahtašima. O kolikom je gubitku za kase lokalnih i nacionalne Turističke organizacije riječ, najbolje potvrđuje primjer Tivta – vodećeg jahting centra u državi. Naime, iz Porto Montenegra su u nekoliko navrata isticali da je popunjenost njihove marine na godišnjem nivou oko 90 odsto. Imajući u vidu da ta marina (najveća od ukupno tri koje postoje u Tivatskom zalivu) ima 450 vezova, te uzimajući u obzir samo najniži predloženi iznos takse od 5 eura po jahti za sedam dana, računica pokazuje da bi samo jahte vezane u marni kandaskog milijardera Pitera Manka, godišnje Opštini Tivat trebalo da uplate 105.300 eura boravišne takse! Usporedbe radi, TO Tivat je do kraja septembra u svojim biroima u Tivtu od „klasičnih turista“ naplatila ukupno 161.382 eura boravišne takse.

TRIDENT u Porto Montenegru
TRIDENT u Porto Montenegru

U praksi bi cifra koju bi plaćale jahte bila značajno veća, jer je prosječna dužina brodova koji uplovljavaju u Porto Montenegro mnogo veća nego što je to slučaj sa malim jahtama. Najbolji primjer stigao je prošlog vikenda kada je u Tivat uplovila 65 metara duga superjahta “Trident”, a koja će ovdje ostati više od sedam mjeseci – do 1.maja naredne godine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije