15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Metode nobelovaca prikazane na IBMK

Učesnici skupa u Kotoru
Učesnici skupa u Kotoru

Institut za biologiju mora u Kotoru (IBMK) bio je domaćin trodnevne Međunarodne biofizičke škole „Akademik Radoslav K. Anđus“ koja je danas završena u tom gradu. Škola je inače, osnovana je u čast profesora Anđusa (1926-2003) međunarodno priznatog naučnika sa Univerziteta u Beogradu, člana CANU i SANU i jednog od osnivača kotorskog Instituta za biologiju mora.

„Ovo je šesta po redu Škola u čijoj organizaciji po tradiciji učestvuje Biofizičko društvo Srbije, a ovaj put pokrovitelj je Međunarodna unija za čistu i primjenjenu biofiziku sa preko 50 članica. Svaka škola ima drugu temu, a tematski cilj ove škole je da predstavi savremene metode biofizičkog oslikavanja i analize slike u istraživanjima inflamatornih fenomena i markera neurodegenerativnih oboljenja. Cilj je i da se razvije razmena ideja medju učesnicima o translacionom značaju ovih tehnika i kliničkom značaju prikazanih markera.  Za neke od tehnika koje su ovom prilikom prikazane, nedavno je dodjeljena i Nobelova nagrada.“ – kazao je direktor IBMK, dr Mirko Đurović.

Sa skupa u Kotoru
Sa skupa u Kotoru

Prema njegovim riječima, na školi je bilo govora i o tehnikama magnetne rezonancije, PET i naprednim mikroskopskim tehnikama (STED, PALM, CARS, digitalna holografija). Internacionalni skup multidisciplinarnih predavača činilo je 14 fizičara, fizikohemičara, biologa i ljekara iz Srbije, Velike Britanije, Švedske, Kanade, Italije, Australije, Austrije i SAD.

Učesnici skupa u Kotoru
Učesnici skupa u Kotoru

Đurović ističe da je ovaj renomirani međunarodni naučni skup donio dosta koristi za cnogorsku naučnu i akademsku zajednicu, posebno na planu popularizacije moderne neuorbiofizičke nauke među mladim istraživačima i studentima Univerziteta Crne Gore.

Sa skupa u Kotoru
Sa skupa u Kotoru

„Bila je to i prilika da se obave razgovori i razmjene iskustva sa vrhunskim svjetskim stručnjacima  u oblastima molekularne fiziologije, neurobiologije i biofizike i naša akademska i naučna javnost upozna sa modernim tehnikama pre-kliničkih snimanja ćelija, tkiva i organizama, kao i da se upoznaju  prestižne multifunkcionalne tehnike od posebnog značaja kako za laboratorijska tako i za klinička istraživanja.“- istakao je Đurović dodajući da su sa učesnicima škole dogovarani i ptencijalni zajednički međunarodni naučni projekti, a to je bila i prilika za  intenziviranje saradnje Crne je Gore i Srbije u oblasti nauke i obrazovanja, te promovisanje CANU i IBMK-a kao međunarodno priznatog istraživačkog centra .

Izvor:S. L.

Najčitanije