15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Meduze u zalivu su bezopasne

Meduza – foto dr Vesna Mačić

Ovih dana u unutrašnjem dijelu zaliva (Kotorski zaliv) u prilici smo da se sretnemo sa većim brojem meduza iz roda Cotylorhiza. To je žućkasta meduza sa plavim ili modrim tačkama sa donje strane njenog zvona Radi se o uobičajenoj vrsta meduze u Mediteranskom moru. U većem broju se može javiti upravo u zatvorenim, odnosno poluzatvorenim obalnim područjima zbog slabijeg strujanja morske vode. Najčešće su dimenzija manjih od 17cm, ali pojedine jedinke mogu dostići i veličinu od 35 cm prečnik zvona.

Druga vrsta je Rhizostoma pulmo, odnosno u slobodnom prevodu – morska pluća, najveća mediteranska meduza, prosječna veličina zvona je 50cm, bijele boje sa plavo ljubičastim obodom. Imamo dojave da se može vidjeti u većem broju u mjestu Ljuta a primjećeno je jato meduza od nekoliko desetina jedinki na otvorenom moru duž ulcinjske Velike plaže.

Prema literaturnim podacima, njihove žarne ćelije, u slučaju kontakta, mogu izazvati vrlo slabu reakciju na koži ili čak i ne izazivaju reakciju. Stoga se za njih često kaže da su bezopasne. Jedan od uzroka pojava i velika brojnosti ovih organizama može biti visokom temperatura mora u ranom periodu razvoja, tj razvoja meduze iz njenog, za dno pričvršćenog oblika. Svjedoci smo da su ove godine temperature mora jako visoke i da s druge strane već više od mjesec dana nismo imali nikakve promjene vremenskih uslova u smislu kiše ili vjetra. Vrlo su osjetljiva grupa organizama te svaka vremenska promjena (jak vjetar, talasi, promjena temperature mora) može uticati na njihovo povlačenje u dublje slojeve ili na povećanje smrtnosti ovih vrsta. Njihovo prisustvo može potrajati i do kraja ljeta, lokalno mogu nestati i ranije.

Meduza – foto dr Vesna Mačić

Bokokotorski zaliv nije jedinstven po ovoj pojavi, takođe su jedinke primjecene i u drugim dijelovima Jadrana odnosno u srednjem i sjevernom Jadranu, Cotylorhiza u većem broju a Rhizostoma pulmo kao pojedinačni primjerci.

Hrane se planktonom. Medju njihovim pipcima ne rijetko se mogu vidjeti i ribe koje nalaze zaklon ili vecu kolicinu i lakse dostupnu hranu.

Već smo ranije navodili da ukoliko kontakt sa meduzom izazove određenu reakciju da je najbitnije ispirati slanom vodom i stavljati hladne obloge obavijene tkaninom da slatka voda ne bi došla u kontakt sa kožom.

Kao što smo naveli, meduze koje su u velikom broju sada prisutne u zalivu i dijelom na otvorenom moru nisu opasne ali nije isključeno da se među njima može naći i neka jedinka druge vrste koja pripada grupi opasnih meduza.

Izvor:IBM

Najčitanije