Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke

Mjesec borbe protiv raka dojke

“U Crnoj Gori se svake godine registruje preko 300 novooboljelih od kancera dojke. Prema posljednjim podacima iz 2013. godine, u našoj zemlji je registrovano 364 novooboljele osobe i to 361 ženskog i 3 muškog pola” – navodi se u saopštenju Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke.

“Posljednjih petnaestak godina u Crnoj Gori godišnje je umiralo između 60 i 100 osoba, pa je tako najviše u ovom stoljeću, a to su 104 osobe koje su umrle od kancera dojke, bilo prije sedam godina – 2010. godine. Dalje slijede 2011. godina sa 103 umrlih i 2006. godina sa 94 umrle osobe. Najmanje osoba umrlih od kancera dojke veže se za 2003 i 2004. godinu, a to su 62 i 65 osoba.

Interesantnost iz Statističkog godišnjaka Instituta za zdravlje Crne Gore o broju umrlih osoba od kancera dojke su 2009 i 2011. godina, kada su sve umrle osobe bile ženskog pola.

Bilans ne mora da bude ovakav, jer je ova bolest, kada se otkrije u ranoj fazi – izlječiva. Zato stručnjaci povodom Mjeseca borbe protiv kancera dojke, koji se svake godine obilježava u oktobru, podsjećaju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda. Efekat liječenja, iako su u terapiji karcinoma dojke napravljeni značajni pomaci, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest. Pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, ali je većina ovih promjena, srećom, benigne prirode. Prvi korak u ranom skriningu je samopregled. Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu.

Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2. Ovi geni se inače nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole.Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama.

Sumnjive promjene na dojkama su:

1. otvrdline, čvorići ili zadebljanja,

2. promjene veličine i oblika dojke,

3. stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke,

4. svrab, ljuštenje pokožiceili osip na bradavici,

5. uvlačenje bradavice i

6. sekret iz bradavice.

Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled. Preventivni pregledi kod hirurga – onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk. Od 40. godine trebalo bi povremeno uraditi i mamografiju, ali isključivo kada ljekar to preporuči.Iako se još uvijek ne zna uzrok kancera dojke, neke žene imaju povećan rizik da obole od ove vrste karcinoma. Faktori rizika su:

1. prva menstruacija prije 12. godine,

2. prvi porođaj poslije 30. godine,

3. nerađanje,

4. kasniji ulazak u menopauzu i

5. promijenljivi faktori rizika: stres, nezdrava ishrana sa mnogo mastii proteina, gojaznost, pušenje, alkohol.

Tri stvari koje treba dobro zapamtiti su:

1. osobe – žene najčešće same otkriju čvor,

2. većina čvorova nije kancer i

3. otkriti rano, tj. na vrijeme, kancer u dojci je najbolja šansa za izliječenje” – stoji u saopštenju Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.