7 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodna vježba o kontroli saobraćaja na moru

MVCG

Operativni centar Mornarice Vojske Crne Gore u Baru, u ulozi upravne (glavne) stanice, učestvovao je od 4. do 6. novembra 2014. godine u međunarodnoj komunikacijskoj vježbi „T-RISE 14″.

“Vježba se svake godine organizuje u sklopu međunarodne saradnje u kontroli saobraćaja na moru, a kroz dvije organizacije: V-RMTC (Virtual Maritime Traffic Centre) i T-RMN (Trans-Regional Maritime Network).U njoj su učestvovali Mornarički operativni centri iz 15 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike. Cilj vježbe je bio „fino podešavanje” Trans-regionalne mreže za kontrolu pomorskog saobraćaja (T-RMN) kroz međusobnu komunikaciju nacionalnih operativnih centara i uvezivanje nacionalnih napora na osmatranju i poznavanju situacije na moru u jedan, međuregionalni sistem” – saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane.

Tokom sprovođenja dvodnevne vježbe ,akcenat je stavljen na poboljšanje multinacionalne saradnje pri suočavanju sa međunarodnim bezbjednosninim izazovima, promovisanje T-RMN dijaloga i kooperacije, poboljšanje integrisanja i interoperabilnosti među nacionalnim Mornaričkim operatiovnim centrima, implementacija, upotreba i unapređenje plana razmjene informacija u združenim i zajedničkim operacijama na moru, kompletiranje “Prepoznate slike o trgovačkom saobraćaju na moru ( RMMP)” kroz razmjenu informacija, izgradnju međuregionalnog poznavanja situacije na moru, provjeru efikasnosti i primjenjljivosti postojećih standardnih operativnih procedura.

Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore uspješno su obavili svoj dio posla i još jednom pokazali da su pouzdan partner u izvođenju međunarodnih aktivnosti – zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

 

 

Najčitanije