12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mediteranski Dan obale obilježava se 25. septembra

Dan obale
Dan obale

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i ove godine obilježava 25. septembar, Mediteranski Dan obale, nizom edukativno-ekoloških aktivnosti.

Tema ovogodišnjeg Dana obale je “plava ekonomija” – inovativni koncept koji kroz podsticanje razvoja održive lokalne privrede, unapređuje kvalitet života stanovništva, kreira nova radna mjesta i smanjuje negativne uticaje na životnu sredinu.

Kao i svake godine, Javno preduzeće je pripremilo edukativni tematski poster kojim se na slikovit i jednostavan način prikazuje kako, u odnosu na danas prisutne ljudske aktivnosti, plava ekonomija (održivo ribarstvo, odgovorne turističke i nautičke aktivnosti, podsticanje razvoja lokalne privrede…), može imati pozitivne efekte na očuvanje resursa i prirodnog pejzaža obale i mora, smanjenje otpada, te zdravu i očuvanu životnu sredinu. Poster će biti distribuiran svim školama na primorju, a u sklopu ovih aktivnosti, 23. i 26. septembra održaće se i ekološke radionice u osnovnim školama u Kotoru i Baru.

Takođe, u četvrtak, 22. septembra, u okviru festivala “Male morske pjesme i priče”, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom će održati ekološki čas u Akademiji znanja u Budvi u okviru kojeg će biti organizovano predavanje i kviz na temu “Čuvaj more da ti duže traje”, dok će, u saradnji sa NVO “ReCan”, zakupcima plaža, koji su tokom ljeta bili najaktivniji u akciji sakupljanja i reciklaže limenki, biti uručene prigodne nagrade.

Mediteranski Dan obale se, u organizaciji UNEP/MAP-a (Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija / Mediteranski akcioni plan), obilježava 25. septembra, aktivnostima koje imaju za cilj informisanost i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa, čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou. Centralna proslava Mediteranskog dana obale, u organizaciji Regionalnog Centra za prioritetne aktivnosti (PAP/RAC) Mediteranskog Akcionog Plana, biće održana 26.-28. septembra u Barseloni.

Najčitanije