MD – Predsezonsko nasipanje plaža na području opština Herceg Novi, Kotor i Tivat

Sveta Nedjelja-Foto Boka News
Sveta Nedjelja-Foto Boka News

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je nakon sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke zaključilo ugovor sa  “ĐOKIĆ GROUP” D.O.O. iz Bara za realizaciju  nasipanja plaža pijeskom na području Boke Kotorske, a koje su predviđene “Elaboratom o predsezonskom nasipanju plaža na području opština Herceg Novi, Kotor i Tivat” iz marta 2016. godine.

Ovim Elaboratom predviđeno je da se prihranjivanje vrši mašinskim ili ručnim razastiranjem odgovarajuće vrste pijeska na plažama koje će predhodno biti očišćene od otpada. Prilikom realizacije posla minimalna količina materijala će se nasipati direktno u more, odnosno  najveća količina pijeska će biti razastrta po postojećoj površini plaže. Nasipanje će se vršiti pijeskom koji se vadi na separacijama u koritima rijeka, a koji je prirodnim procesom taloženja i abrazivnim dejstvom vode, obrađen do nivoa da se dobije zaobljeni oblik zrna, prečnika 4-8mm. Elaborat predviđa nasipanje ukupne količine od 422 m3 na 18 lokacija na području opštine Kotor,  ukupne količine od 140 m3 na 7 lokacija na području opštine Tivat, i  ukupne količine od 745 m3 na 26 lokacija na području opštine Herceg Novi. Za izvođenje predmetnih  aktivnosti, Javno preduzeće je pribavilo saglasnosti opština Tivat, Herceg Novi i Kotor.

U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, za obavljanje  predsezonskog nasipanja postojećih plaža u Boki Kotorskoj u cilju održavanja ovih plažnih površina i njihovog stavljanja u funkciju tokom ljetnje turisitčke sezone Agencija za zaštitu životne sredine je Rješenjem broj 02-UPI-412/4 od 04. 04. 2016. godine je  odobrila  Javnom preduzeću vršenje predmetnih aktivnosti  u zaštićenom prirodnom dobru “Kotorsko-Risanski zaliv”  i istim propisala obavezu obezbjeđivanja odgovarajuće studijske osnove u kojoj će biti utvrđena opravdanost sprovođenja aktivnosti u odnosu na prirodne i ljudskim aktivnostima uzrokovane obalne procese i obezbjeđivanje odgovarajuće komparativne analize fizičko-hemijskih i bioloških karkteristika.

S tim u vezi, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je angažovalo stručnjake Instituta za biologiju mora za izradu studije „Uticaj nasipanja pijeskom na prirodne karakteristike plaža u zaštićenom prirodnom dobru „Kotorsko-Risanski zaliv“ kojom će se izvršiti analiza i ocjena uticaja  predmetnih aktivnosti,  dati zaključci o opravdanosti nastavka nasipanja ovih plaža, kao i preporuke i kriterijumi za izbor lokacija prilikom izrade budućih elaborata nasipanja plaža, kaže se u saopštenju iz JP.

1 komentar

  1. živilo javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ! a di ste bili prije 50-tak godina kad nam naši “stari” nisu dozvolili da bacimo kamenćić u more,a sad iz nekog korita neke rijeke neki zaobljen kamenćić u prećniku 4-8 mm,trojica pametnih glava donose odluku o prihranjivanju. a šta ako koji kamenćić bude malo “deblji” od 8 mm ? da ga vratite u neko korito neke rijeke ? ili prebacite koje kilo soli iz mora u neko korito neke rijeke ? živili maximalno zaposlenici JPMD !!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.