20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

MD -potpisan ugovor za izradu Baznih studija za revitalizaciju plaža Mogren, Pržno, Petrovac i Sutomore

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom  Predrag Jelušić, i prof.dr.sc. Boris Trogrlić, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodzije, Sveučilište u Splitu, danas su potpisali Ugovor za izradu Baznih studija i Idejnih rješenja za revitalizaciju plaža Mogren, Pržno, Petrovac i Sutomore.

Zajednička ponuda Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije sa Sveučilišta u Splitu i preduzeća “Harpha Sea” doo iz Kopra izabrana je kao najpovoljnija na javnom tenderu koji je  krajem prošle godine raspisalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

Ukupna vrijednost realizacije ovog ugovora je 119.000eura, a realizacija će trajati 6 mjeseci.

Ovim ugovorom predviđene su aktivnosti  koje podrazumijevaju kompleksna i detaljna istraživanja, snimanje i praćenje prirodnih uslova i procesa kao što su: geodetsko i batimetrijsko snimanje kopna i morskog dna, geološka istraživanja i geofizička ispitivanja, te analizu hidroloških i hidrometeoroloških karakteristika  za kopneni i morski dio  prostora plaža Mogren, Pržno, Petrovac i Sutomore.

Na osnovu sakupljenih podataka i podloga izvršiće se analiza obalnih procesa za svaku pojedinačnu plažu koja, između ostalog uključuje: analizu karakteristiaka talasa, analizu transporta nanosa, izradu numeričkog modela propagacije talasa iz pravca relevantnih vjetrova, te analizu erozionih procesa i transporta nanosa u bujičnim vodotocima predmetnih plaža.

Sastavni dio podataka koji će služiti za izradu ovih Baznih studija predstavlja i Studija biodiverziteta mora i plaža za područja ove 4 plaža za čiju izradu je, putem javnog tendera, izabran Institut za biologiju mora iz Kotora.

Nakon analize dobijenih rezultata istaživanja i analiza izradiće se Bazne studije i, na osnovu njih, predlozi rješenja za revitalizaciju plaža Mogren, Pržno, Petrovac i Sutomore koje će predložiti prihvatljive mjere i radove revitalizacije za svaku od 4 plaže sa predlogom finalnog idejnog rješenja i nacrtima tehničkih uslova za izradu glavnih projekata revitalizacije ovih plaža.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije