12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

MD Boka: Ničije krave na nečijoj zemlji uništavaju masline, dokle?

Maslina

Svake godine, ista priča. Džaba muka… Sve se ponavlja još od 2008.godine, kada smo prvi put javno ukazali na problem napuštenih krava koje nanose velike štete maslinjacima u Boki. I ništa. Krave su ničije, maslinari svake godine sade nove masline na mjesto iščupanih i ”revitalizuju” tek posađena stabla, kažu u Maslinarskom društvu Boka.

Da li je moguće, da nakon toliko godina istii problem okupira pažnju maslinara koji s pravom traže da Društvo, čiji su članovi (pa i da nisu) zauzme stav i pokuša pronaći rješenje za ovo stanje.

Maslinarsko društvo Boka je, kao udruženje građana, više puta dopisima i javnim obraćanjem, a tri puta i organizovanjem kruglih stolova i javnih sastanaka sa predstavnicima Opštine Kotor i Tivat čiji su maslinjaci direktno ugroženi, kao i sa predstavnicima Komunalne policije u Kotoru, ukazalo na problem i naglasilo potrebu da se hitno preduzmu koraci za trajno rješavanje.

Inicijativa koju smo uputili našim lokalnim upravama za pripremu i usvajanje akata koji bi u konačnoj liniji zaštitilo prava svojine i maslinjaka kao baštine Boke – kako tada, tako i sada. Ništa. Rezgnirano konstaruju u Društvu.

Na Redovnoj skupštini MD Boka, 2016. godine, osnovan je Regionalni Odbor za zaštitu masline, u okviru Društva, koji se sastao nekoliko puta i razmatrao ne samo problem  krava već i namjernog, nedozvoljenog upada na tuđe posjede i uništavanja i sječe stabala masline samo zbog toga što nekome ”zaklanjaju pogled” ili mu trebaju drva.

Još uvijek nije došlo do značajnijih rezultata djelovanja Odbora, osim što je napravljena Strategija i plan rada, kao i da se krenulo u interni popis maslina na teritoriji Boke, koliko to prihvataju vlasnici.

Republički inspektor, koji je više puta bio svedok posljedica upada krava, odnošenja višestoljetnih maslina sa naših najljepših kompleksa na mjesto ”čuvanja” do ”povratka u Boku” ali, kako na licu mjesta nije zatekao činjenje, niti počinioca, nije mogao izreći odgovarajuću kaznu.

Da li je moguće da ne postoji način da čovjek zaštiti svoju imovinu, pa i sebe samog, kada ga snađu lude krave i ludi ljudi? pitaju su u Maslinarskom društvu Boka.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije