15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Matijevićka traži lokalno partnerstvo za prosperitet grada

Matijevićka poziva na saradnju Opstine i preduzetnika
Matijevićka poziva na saradnju Opstine i preduzetnika

Priliku da „u lice“ kažu čelnicima lokalne uprave sve što ih muči i predlože načine kako poboljšati ambijent u gradu za svoje poslovanje, danas su imali predstavici tivatske privrede. Administracija novoimenovane gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) „okrenula je list“ u odnosu na njene prethodnike koji su sličan tretman pružali samo „velikim strateškim investitorima“, pa su vlasnici i čelnici brojnih tivatskih mikro, mali i srednjih preduzeća danas skoro tri sata novom rukovodstvu Opštine, iznosili svoje probleme i viđenja kako da se unapredi biznis ambijent u gradu.

„Transparentnost i javnost u radu lokalne uprave, naša otvorenost za primjedbe, sugestije i predloge svih zainteresovanih strana i odgovornost lokalne uprave da stvori bolje uslove za život u našoj zajednici, čine da na ovom poslu svi budemo partneri. Uz međusobno poštovanje, uvažavanje interesa i potreba, možemo stvoriti ambijent u kome će i brojne male kompanije i preduzetnici našeg grada biti zadovoljniji i uspješniji.“- kazala je gradonačelnica Matijević što su okupljeni pozdravili, posebno Matijevićkinu iskazanu namjeru da se ubuduće redovno periodično na isti način sastaje sa akterima privrednog života Tivta.

Menadžer Opštine Tivat Zoran Petranović kazao je da je ta opština najsupješnija u Crnoj Gori, prvenstveno zahvaljujući ulaganjima najznačajnijih stranih investitora koji posluju u našoj zemlji, a čiji su projekti poput Porto Montenegra, „potpuno transformisali Tivat u proteklih 10 godina“.

„Do sada je u Tivat uloženo oko 600 miliona eura, a u narednih 10 godina biće investirano još između 1,5 i 2 milijarde eura. Trudili smo se da napravimo efikasnu lokalnu upravu i stvorimo planske i infrastrukturne pretpostavke za dalji privredni razvoj grada, i osmislimo set mjera za unapređenje biznis ambijenta, pogotovo za mala i srednja preduzeća.“- kazao je Petranović dodajući da se mora tako raditi jer Tivat sa 13 odsto, i dalje ima najveću stopu nezaposlenosti u Boki Kotorskoj zato što još nisu supstituisane hiljade radnih mjesta koje su izgubljene u brojnim ovdašnjim velikim privrednim kolektivima, ugašenim i propalim u 25 godina tranzicije. On je predstavio set postojećih i novih mjera lokalne uprave usmjerenih na stimulisanje privrednog razvja i lokalne preduzetnike pozvao da učestvuju kao poslovni parneri Opštine u nekim projektima poput organizovanja dočeka Nove godine ili izgradnje lokalne infrastrukture u koju će lokalna uprava ove godine investirati skoro 10 miliona eura.

Ponudu Investiciono-razvojnog fonda za kreditnu podršku malom i srednjem biznisu u Tivtu predstavio je Đuro Kažić iz IRF, dok je Zvezdana Oluić iz Udruženja poslodavaca Crne Gore govorila o prevazilaženju biznis barijera na nacionalnom i lokalnom nivou.

Sa sastanka sa privrednicima
Sa sastanka sa privrednicima

Brojni učesnici okruglog stola iznijeli su niz problema i teškoća sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju, preporučivši lokalnoj upravi čitav set mjera koje bi privrednicima olakšale njihov položaj i rad.

„Prvi put nas ovako pozivate na sastanak i to je ogroman pomak na bolje u odnosu na prethodni period.“- pohvalila je opštinare predsjednica Udruženja preduzetnika Tivta Biljana Matijević istakavši da su takse kojima su opterećeni tivatski privredici među najvećim u Crnoj Gori, ali da je i pored toga, stepen njihove naplate najmanje 95 odsto.

Najčitanije