12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Matijević: Slavimo lijepu sadašnjost i stremimo prosperitetnoj budućnosti

„U novo ljeto ući ćemo ambiciozno prateći viziju Tivta kao malog, a modernog mediteranskog gradića koji pronalazi svoje mjesto na mapi prestižnih turističkih destinacija. Kažu da za rođendan treba poželjeti želju i da će se ona ostvariti. Želim da svoj sljedeći rođendan, Tivat dočeka što bliži slici grada za primjer i ponos.”- kazala je gradonačelnica Tivta prof dr. Snežana Matijević, na svečanoj sjednici SO kojom je danas obilježen Dan Opštine, 21. novembar.

Slavlju su prisustvovali brojni gosti iz političkog, društvenog, privrednog i kultunog života Crne Gore, među kojima su bili predsjednik države Filip Vujanović, načelnik generalštaba VCG admiral Dragan Samardžić i ministarka Marija Vučinović, delegacije gradova pobratima – Novog Sada, Karpoša, Konjica, Uba i Sremskih Karlovaca, članovi diplomatskog kora i vjerski velikodostojnici. Vidjevši u sali predstavnika CPC, predstavnik Mitropolije crnogorsko-primorske, sveštenik Savo Denda napustio je sjednicu prije njenog formalnog početka.

Sumirajući urađeno u protekloj godinu, posebno u zadnjih pet mjeseci kojilo je ona na čelu Tivta, predsjednica Oopštine Snežana Matijević je nabrojila više završenih infrastrukturnih projekata, posebno istakavši novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vrijedno 10 miliona eura i izgrađenih 140 stanova solidarnosti za radnike lokalne uprave i državnih službi. Pohvalila je saradnju Opštine i strateških investtora – Porto Montenegra i Luštice bay kao i urađeno na polju razvoja kulture i poboljšanja saradje sa malim privrednicima u gradu. Istakla je da do kraja godine počinje izgradnja prve faze nove saobraćajnice za Lušticu i obalnog šetališta na Belanama ukupne vrijednosti preko 3,5 miliona eura, a tokom naredne godine još nekoliko vrijednih infrastrukturnih projekata – rezervoara za vodu u Gradiošnici, kanalizacije u Donjoj Lastvi, Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama…

Čestitajući Tivanima dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, kao i vjerske praznike Gospu od zdravlja i Aranđelovdan, Matijević je istakla da činjenica da se sve to slavi u jednom danu pokazuje “koliko je samo simbolike zajedništva u današnjem datumu – zajedništva, ujedinjenih različitosti i harmonije po kojoj nas prepoznaju u Crnoj Gori i u regionu.“

„Imamo šta slaviti danas! Slavimo lijepu  sadašnjost, stremimo ka još boljoj i prosperitetnijoj budućnosti, a ne zaboravljamo prošlost koja nas nemjerljivo obavezuje.“- zaključila je gradonačelnica.

Dan opštine Tivat 2016.
Dan opštine Tivat 2016.

Predsjednik SO Ivan Novosel kazao je da je „upravo Tivat najviše osjetio blagodeti obnove nezavisnosti Crne Gore prije 10 godina“ i da je u tom periodu „postao najpoželjnija turističla destinacija mapi Evrope i šire“.

Proslava Dana Opštine Tivat počela je po tradiciji, polaganjem vijenaca na spomenik Palim borcima kod stare škole. Prvo je to uradila delegacija OBNOR-a jugoslovenska opcija, a potom i zajednička delegacija Opštine, UBNOR- a i Mornarice Vojske Crne Gore. Vijenac na spomenik položila je i delegacija Dječijeg saveza Tivta, i dr Ivo Belan iz Zagreba, koji svojom trkom mira simbolično čestita Tivtu dan oslobođenja. Gradonačelnica je potom predala državnu zastavu odredu Bokeljske mornarice koji je uz pratnju Gradske muzike i mažorteki, prodefilovao gradom do rive Pine gdje je Matijevićka izvršila smotru pripadnika te drevne bratovštine bokeljskih pomoraca. Nakon ispaljenog svečanog plotuna iz starih pušaka-kremenjača, pripadnici Bokeljske mornarice odigrali su tradicionalno kolo u koje su na kraju,po običaju, ušli i gradski čelnici i njihovi gosti iz inostranstva.

Svečana sjednica
Svečana sjednica

VUJANOVIĆ: TIVĆANI DA NE OMETAJU INVESTITORE I VALORIZATORE

Čestitajući Tivanima praznik, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je „izrazio poštovanje“ prema svemu što je u tom gradu urađeno u proteklom periodu.

„Ja sam Tivat doživljavao i doživljavam kao grad uspjeha investicija i obezbjeđenog ekonomskog razvoja. Zbog zaista vrijednih i snažnih investicija i odnosa  Tivta i države Crne Gore sa velikim poštovanjem prema investitorima, obezbjeđen je razvoj Tivta. Ubijeđen sam da će takav odnos prema investitorima da se nastavi, da će Tivat da ima šansu da sve svoje resurse maksimalno valorizuje i da će to biti za dobrobit svih Tivćana i svih građana Crne Gore.“- istakao je Vujanović.

 

Izvor:S. L.
Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije