13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Matica Boke: Zakon štiti građevinsku mafiju

Obala

Predlog novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata eklatantan je izraz centralizacije upravljanja prostorom koji dovodi u pitanje smisao postojanja lokalnih uprava- poručila je danas NVO Matica Boke.

Poslanici vladajuće koalicije, bez predstavnika opozicionih stranaka u utorak će raspravljati o predlogu tog zakona koji će biti jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednice Skuopštine Crne Gore. Zakon koji je priopremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) koje vodi Pavle Radulović (DPS), uzburkao je duhove u Crnoj Gori i dočekan je na nož od većine lokalnih uprava, strukovnih udruženja i nevladinog sektora, koji su ga ocijenili kao protivustavan i antievropski pokušaj Vlade da kompletno upravljanje i gazdovanje proi/storom u Crnoj Gori, stavi pod svoju kontrolu.

“Da je ovakva zakonska odredba eklatantan izraz centralizacije upravljanja prostorom koji dovodi u pitanje smisao postojanja lokalnih uprava, rekli smo i na javnoj tribini koju smo organizovali u Tivtu i kojoj je prisustvovao ministar Pavle Radulović sa saradnicima. Rekli smo to i predstavnicima Delegacije EU u Podgorici, a uputili smo primjedbe i amandamane na tekst predloga. Iste primjedbe, bez ikakvog efekta uputili su i Inženjerska komora, opštine, strukovna udruženja, NVO sektor”- saopteno je iz “Matice Boke”.

Kostanjica – foto Boka News

Oni tvrde da sa druge strane,  zakonopisci “ubjeđuju javnost kako je zakon „revolucionaran i reformski“ te da će riješiti neplansku i nelegalne gradnju, iako je očigledno riječ o namjeri iza koje se krije politička manipulacija i prostorom i glasačima.”

“Koliko je centralistički pristup efikasan, najbolje svjedoči činjenica da je MORT izdalo dozvole političarima i tajkunima za nekonotrolisano betoniranje obale i nasipanje u Krašićima, za „privremeni objekat“ u Verigama, da je najodgovornije za građevinski haos u Budvi, Petrovcu i čitavom primorju. Kako izgleda kontrola izgradnje iz Podgorice, najslikovitije govori ponta od trideset metara koju je ovih dana izgradio jedan italijanskin državljanin na poslednjem parčetu nedirnute obale u blizini Kakrca.  I u ovom kao i svim ostalim slučajevima inspektor iz Podgorice se uzalud danima čekao, dok monstruozni posao nije završen”- ocijenila je “Matica Boke”.

Đuraševići

Oni su podsjetili i da su na izradu i donošenje prostornih i detaljnih urbanističkih planova, opštine proteklih decenija potrošile milione, “što će sada biti precrtano jednim dizanjem ruku poslanika.”

“Preostalo je jedino da Matica Boke svim građanima Boke Kotorske i Crne Gore čestita novu neviđenu centralizaciju, nezamislivu čak i za balkanske prilike. Pozivamo još jednom poslanike da dobro razmisle o podršci ovom zakonskom predlogu, koji ograničava građanske slobode a štiti građevinsku mafiju”- ističe se u saopštenju Matice Boke.

Najčitanije