11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Matica Boke poziva sve opštine da podrže inicijativu

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Matica Boke pozdravlja inicijativu formiranja Zajednice bokeljskih opština koju su pokrenuli predsjednici opština Kotor i Budva, Vladimir Jokić i Dragan Krapović.

“Izražavamo zadovoljstvo što je predlog Matice Boke o osnivanju regionalnog međuopštinskog tijela koji smo iznijeli na Skupštini Matice Boke, 2015. godine u Kotoru, našao plodno tle u novoj političkoj praksi u Boki. Brojni izraženi problemi sa upravljanjem prostorom, zaštitom životne sredine, ugrožavanjem prava privatnog vlasništva i sistemskom centralizacijom mogu se jedino rješavati bliskom saradnjom i koordinisanim aktivnostima bokeljskih lokalnih samouprava. Bokeljskim opštinama kao smjernice na tom putu treba da budu primjeri prakse regionalnog razvoja u Evropi. Time će konačno interesima Bokelja i građana Primorja početi da se pridaje zaslužena pažnja.

Matica Boke poziva rukovodstva svih bokeljskih opština da se pridruže ovoj inicijativi koja bi obezbijedila dinamičniji razvoj regiona i zaštitu bokeljskog načina života što bi imalo pozitivne efekte na ukupne ekonomske i društvene odnose u Crnoj Gori.

Koristimo priliku da obavijestimo javnost da će Matica Boke, krajem maja u Tivtu organizovati veliku tribinu posvećenu novom Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata na kojoj će učestvovati predstavnici resornog Ministarstva, lokalnih uprava, političkih stranaka, NVO sa Primorja, pravnici, arhitekte i građani”, kaže  se u saopštenju Matice Boke.

Najčitanije