20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Matica Boke – pobjeda prava na privatnu svojinu

Photo: Boka News - Luštica
Photo: Boka News – Luštica

NVO “Matica Boke” koja je bila jedan od predvodnika otporu usvajanju novog Zakona o morskom dobru, čestitala je juče “svim građanima Boke i Primorja čestitala pobjedu demokratije i osnovnog demokratskog načela i ustavne kategorije – prava na privatnu svojinu”. Vlada je taj kontroverzni predlog zakona na koji je podnešeno više amandmana nego što osnovni propis ima članova, preksinoć povukla iz procedure u Skupštini, kada je postalo jasno da Zakon koji je gurao ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović (DPS), nema prođu kod većine poslanika.

“To je epilog istrajne i duge borbe Matice Boke, grupe građana „Naše ognjište”, NVO „Jaz Mrčevo polje”, „Mogula” iz Ulcinja, Tivatske akcije, naših prijatelja i saboraca od Sutorine do ušća Bojane. Poslanici Skupštine Crne Gore su prepoznali opasnu sistemsku grešku koju je predlog Zakona o morskom dobru imao, a koja bi po našem najiskrenijem uvjerenju, imala nesagledive posljedice po stanje ljudskih prava i sloboda. Znali smo da Zakon sa takvom manom nije moguće amandmanski popraviti, pa smo zbog toga i tražili njegovo povlačenje iz procedure, što se pokazalo opravdanim i naišlo na političku podršku bez koje ne bi uspjeli u ovoj borbi.” saopštila je juče “Matica Boke”.

Ta NVO izrazila je zahvalnost “svim poslanicima koji su spriječili grubo zadiranje države u prava privatne svojine ovim zakonskim predlogom, a posebno klubu nezavisnih poslanika na čelu sa Obradom Gojkovićem koji je podržao naše amandmane i doprinio da se čuje glas građana u Skupštini Crne Gore.”

Predsjednik UO Matice Boke Željko Komnenović podsjetio je juče da je njihova borba za prava građana i pravičan Zakon o morskom dobru, počela je 2013. godine javnim skupom u Radovićima, a intenzivirana okruglim stolom o Morskom dobru u martu ove godine Tivtu, proglašenjem Deklaracije o zaštiti privatne svojine, stečenih prava, slobodnog tržišta i otpora pravnom nasilju tokom maja Baru, skupom posvećenom nacrt Zakona o eksproprijaciji koji je ljetos održan u Petrovcu.

“Opravdani zahtjevi građana sa Primorja naišli su na podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Mitje Drobniča koji je primio delegaciju naših NVO, što je uradio i predsjednik Skupštine Crne Gore, g. Ranko Krivokapić. Naš predstavnik je učestvovao u radu skupštinskog odbora predstavljajući poslaničkim klubovima naše amandmane, a uoči rasprave o Predlogu Zakona o morskom dobru održali smo i konferenciju za novinare u Skupštini Crne Gore.Nadamo se da će iskustva sa javnih skupova, okruglih stolova i brojnih amandmana zaživjeti u novom predlogu Zakona o morskom dobru koji će biti funkcionalan i usklađen sa evropskom praksom.”- kazao je Komenović, dodajući da “Matica Boke” i njeni partneri nastavljaju sa organizovanim potpisivanjem Deklaracije o zaštiti privatne svojine, stečenih prava, slobodnog tržišta i otpora pravnom nasilju “kako bi se izborili za pravičnija zakonska rješenja Zakona o eksproprijaciji, prostornom planiranju i drugih zakona”.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije