3 C
Kotor

Slušaj online radio

Matica Boke – Izmještanje sudova iz Boke neprihvatljivo

Boka Kotorska – Foto Branislav Milić

“Najavljena racionalizacija pravosudne mreže koja će rezultirati gašenjem prvostepenih sudova u Boki, za Maticu Boke je potpuno neprihvatljiva i štetna ideja. Poštujući autoritet i intergritet organizatora savjetovanja koja su priređena u Bijelom Polju i Baru, ipak smatramo da se strategije ne trebaju lomiti o glavu građana Boke koristeći „evropska iskustva“, saopštili su iz Matice Boke.

“Bokeljska javnost treba biti upoznata sa razmišljanjima da se na ime proklamovane racionalizacije razmišlja da se sud iz Herceg Novog seli u Nikšić, a sudovi iz Kotora i Budve na Cetinje ili u Bar. Takva inicijativa nije nova.

U Boki smo navikli na razne ranije agende i „planove razvoja“ kojima je bilo predviđeno ukidanje aerodroma Tivat zbog blizine Podgorice i Dubrovnika, sjedište „Jugopetrola“ nedavno je preseljeno iz Kotora, a glavni vodoprivredni inspektor je u Nikšiću. Nije nam jasno razmišljanje o „gustoj pravosudnoj mreži“ koja se treba razrijediti izmještanjem pravosudnih organa iz Boke. Takva namjera teško da će regulisati „naglašenu neujednačenu opterećenost sudija predmetima različitog broja i složenosti“. Očigledna je namjera da se sve instutucije koje se mogu izmjestititi, izmjeste iz Boke kako bi kao konačan proizvod dobili centralizovanu upravu koja je daleko od evropskih standarda, bez obzira što je kako je istaknuto na pomenutim savjetovanjima prosječan broj sudija na 100 hiljada stanovnika u zemljama članicama Savjeta Evrope 21, a u Crnoj Gori 41. Ako drugo ništa ne znamo, u Boki dobro znamo da su proklamovane „reforme po evropskih standardima“ uvijek vodile gašenju i devastaciji prostora i privrednih aktivnosti. Boka je tako ostala bez privrede i pomorstva, a izgleda da će i bez sudskih vlasti. U fokusu podgoričkih stratega na Boku se i dalje gleda kao na neograničeni resurs koji treba besumučno crpiti pa smo kao proizvod te politike dobili betoniranje čitave obale sve sa urednim dozvolama Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Matica Boke zbog toga poziva još jednom obrađivače Vladinog srednjeročnog plana racionalizacije pravosudne mreže za period 2017 – 2019.  godine da dobro razmisle prije nego donesu odluku o izmještanju sudova iz bokeljskih gradova”, ističe se u saopštenju Upravnog odbora Matice Boke.

Najčitanije