17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Masovno uginuće palasture u zapadnom Mediteranu upozorava na mogućnost širenja oboljenja

Pinna nobilis Spain

Prema navodima Regionalnog centra za posebno zaštićena područja RAC/SPA iz Tunisa, koji djeluje u okviru Barselonske konvencije, od septembra 2016 godine, došlo je do pojave masovnog uginuća školjke palasture (Pinna nobilis) u dijelu Mediterana koji zahvata vode Španije.

Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, hrane i zaštite životne sredine u toj zemlji, izvijestilo je o izuzetno visokoj smrtnosti palasture koja dostiže i do 90% u obalnom dijelu grada Almerije dužine od 60 km, dok podaci iz pokrajni Granada i Malaga ukazuju na 100% mortalitet.

U oblasti Valensije i Balearskih ostrva, u uzorcima uginulih jedinki pronađene su spore Protozoa za koje se vjeruje da su uzročnici ovako masovnog uginuća. Takođe, na Čafarinskim ostrvima u blizini obale Maroka, došlo je do 90% smrtnosti što upozorava na mogućnost širenja oboljenja po čitavom Mediteranu.

Palastura je ugrožena i zaštićena vrsta u mnogim zemljama i po zakonima EU  (Aneks II protokola o posebno zaštićenim područjima i biodiverzitetu u Mediteranu u okviru Barselonske konvencije i Aneks IV  Direktive 92/43 / EEC o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore (Direktiva o staništima EK).

Palasture Boka Kotorska

Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora u saradnji sa partnerima iz Španije i Francuske sprovodi projekat PinnaSPOT: „Proučavanje, zaštita i mogući uzgoj školjke palasture (Pinna nobilis) u Bokokotorskom zalivu”, finansiran od strane Fondacije Princ Albert II od Monaka.

Ovim putem, apelujemo na naučnu i stručnu javnost da proširi ovo obavještenje u okviru naučne zajednice u zemlji i regionu i po mogućnosti dostavi povratnu informaciju o povezanim slučajevima, poručuju iz IBM Kotor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije