U maslinjaku dr Ivana Ilića

Naš poznati hirurg, dr Ivan Ilić, na svom imanju u Donjim Ilićima – Lepetane, gaji stare sorte maslina i vinove loze. Izuzetan stručnjak u svojoj struci, nakon napornog rada, slobodno vrijeme posvjećuje obnovi i uvećanju naslijeđenog maslinjaka.

Zajedno sa sinovima i suprugom otpočeo je renoviranje konobe, sve onako, kako je ,,nekad bilo”.

Na poziv dr Ilića, predstavnici MD “Boka” obišli su maslinjak u Donjim Ilićima koji je u fazi obnove i proširenja, ali i maslinjake u Gornjim Ilićima, koji su pravi raj na zemlji.

Rezultat su velike ljubavi i bezgranične posvijećenosti njihovih vlasnika.

Stara maslina, za koju je još davno čuo od oca da je sorta Tarantela, redovno rađa i predivno izgleda. Razmnožio je ovu sortu s namjerom da svoj zasad odomaćenih sorti: Žutice, Lumbardeške i Crnjake, uveća za još stabala masline, onih sorti koje su se ovdje već nalazile.

Maslinik dr Ilića

Staru konobu preurediće za kušaonicu ulja i vina jer time želi da ispuni svoje slobodno vrijeme.

Masline je navodnjavao i đubrio. Plodovi su jedri, zdravi. Na žutim pločama nema maslinine muve, iako ima dosta ulovljenih jedinki narandžaste mušice, što nije čudno ako se uzme u obzir da na imanju ima i smokve i vinovu lozu i drugevoćne vrste.

Uskoro planira berbu i proizvodnju ulja, u malim količinama ali odličnog kvaliteta.

Podijeli

4 Komentari

  1. Ma baš šesno i lijepo da se naš dotur-medig sjetio da uzrabota takvo nešto…ono da se loza i užanca domaća ne zaboravi…e od ŽUTICA i CRNICA ulja je vazda prelijepoga bilo kod nas u mlin u Gornju Lastvu….a od LUMBARDEŠKIJE maslina ulja nije bilo lijepoga….one su bile za jesti…..s štovanjem đurica amsterdam.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.