U maslinjaku dr Ivana Ilića

Naš poznati hirurg, dr Ivan Ilić, na svom imanju u Donjim Ilićima – Lepetane, gaji stare sorte maslina i vinove loze. Izuzetan stručnjak u svojoj struci, nakon napornog rada, slobodno vrijeme posvjećuje obnovi i uvećanju naslijeđenog maslinjaka.

Zajedno sa sinovima i suprugom otpočeo je renoviranje konobe, sve onako, kako je ,,nekad bilo”.

Na poziv dr Ilića, predstavnici MD “Boka” obišli su maslinjak u Donjim Ilićima koji je u fazi obnove i proširenja, ali i maslinjake u Gornjim Ilićima, koji su pravi raj na zemlji.

Rezultat su velike ljubavi i bezgranične posvijećenosti njihovih vlasnika.

Stara maslina, za koju je još davno čuo od oca da je sorta Tarantela, redovno rađa i predivno izgleda. Razmnožio je ovu sortu s namjerom da svoj zasad odomaćenih sorti: Žutice, Lumbardeške i Crnjake, uveća za još stabala masline, onih sorti koje su se ovdje već nalazile.

Maslinik dr Ilića

Staru konobu preurediće za kušaonicu ulja i vina jer time želi da ispuni svoje slobodno vrijeme.

Masline je navodnjavao i đubrio. Plodovi su jedri, zdravi. Na žutim pločama nema maslinine muve, iako ima dosta ulovljenih jedinki narandžaste mušice, što nije čudno ako se uzme u obzir da na imanju ima i smokve i vinovu lozu i drugevoćne vrste.

Uskoro planira berbu i proizvodnju ulja, u malim količinama ali odličnog kvaliteta.

4 Komentari

  1. Ma baš šesno i lijepo da se naš dotur-medig sjetio da uzrabota takvo nešto…ono da se loza i užanca domaća ne zaboravi…e od ŽUTICA i CRNICA ulja je vazda prelijepoga bilo kod nas u mlin u Gornju Lastvu….a od LUMBARDEŠKIJE maslina ulja nije bilo lijepoga….one su bile za jesti…..s štovanjem đurica amsterdam.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.