16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Masline će se možda i oporaviti, ali agrumi teško – trebalo je slušati savjete stručnjaka

Maslina

Poznati maslinar Jakov Grgičević (64) iz Vrsinika na otoku Hvaru ostavio je grozdove dužica za ‘ledenu berbu’, ali nakon ‘sibirske zime’ u Dalmaciji kakva se ne pamti posljednjih 50 do 60 godina, od svega toga skoro ništa nije ostalo.

Ne samo da su uistinu lijepi (i krupni) plodovi završili na tlu, nego su stabla posve stradala, tako da nešto ovakvo ne pamte ni oni najstariji u Dalmaciji.

– Za ledenu berbu sam ostavio 30 stabala i računao na urod od oko 1.200 kg, no nezapamćena i višednevna zima na predjelu Sajšćina od čak minus 11 stupnjeva Celzijusa, još k tome praćena burom, bila je pogubna.

– Osobito su stradale mlađe masline, recimo kod mog susjeda Talijana Michaele i Oscara Padavechia iz Bergama, zima je naprosto uništila oko 20 posto od ukupno 150 stabala nedavno zasađenih maslina.

– Ja sam pak na svojim maslinama ostavljenim za ‘ledenu berbu’ ubrao jedva 300 kg (1/4) plodova i dobio čak 95 litara izvrsnog ulja, ali što će mi sve to kada su štete za koje u ovoj državi nitko ni najmanje ne mari, zaista pregoleme – govori Jakov.

Hoće li se masline oporaviti, to zaista nitko ne zna, uglavnom, kora im nije popucala, pa je ljudima ostala tek nada kao posljednja šansa.

Naranče

Što će s vremenom pokazati prethodno orezane grane tek će se vidjeti, ali štete na nekim drugim voćkama, pa i agrumima na Hvaru su u odnosu na masline općenito neusporedive, tu je stanje više nego katastrofalno, gotovo kataklizmično.

Težaci su propustili poslušati sugestije meteorologa i poljoprivrednih savjetnika da poberu zrele plodove, a te kulture zaštite mrežama, sada imaju potpuno osušena stabla bez limuna, naranči i mandarina, koja će se prema svemu sudeći vrlo teško (ili baš nikako) oporaviti.

/Mirko Crnčević/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije