13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Maslinarstvo – Zaštita, poticaj za nove maslinjake, rezidba starih maslina

Maslinjak
Maslinjak

Na­kon obi­lnih ki­ša Dru­štvo ma­sli­na­ra „Bo­ke“ pre­po­ru­či­lo je ma­sli­na­ri­ma da iz­vr­še za­šti­tu sa ba­kar­nim pre­pa­ra­ti­ma ka­ko bi su­zbi­li obo­lje­nje „pa­u­no­vo oko“. Sa­vjet­ni­ca u Dru­štvu ma­sli­na­ra Mi­le­va Ma­rić po­ja­šnja­va da se ovo obo­lje­nje ma­ni­fe­stu­je na li­sto­vi­ma ma­sli­na i da je ve­li­ki štet­nik, pa je po­treb­no pod­jed­na­ko tre­ti­ra­ti i mla­de i sta­re za­sa­de.

Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de će i ove go­di­ne po­mo­ći sve ko­ji že­le da za­sa­de no­ve ma­sli­nja­ke.

“Uslo­vi za no­ve ma­sli­na­re su isti kao i pret­hod­nih go­di­na ta­ko da za­in­te­re­so­va­ni tre­ba da ima­ju ze­mlji­šte od 3000m2 da ima­ju zva­nič­ne re­zul­ta­te he­mij­ske ana­li­ze ze­mljišta na ko­me će sa­di­ti ma­sli­ne“ kazala je Ma­ri­će­va. Jav­ni po­ziv će biti usko­ro ob­ja­vljen, pa će ma­sli­na­ri mo­ći da apli­ci­ra­ju za sredstva.

Rezidba starih maslinjaka u Gornjoj Lastvi

Kako javljaju iz MD „Boka“, počela je rezidba starih maslina u Gornjoj Lastvi – Tivat, koja je dogovorena na sastanku mještana i predstavnika Kuturno zavičajnog udruženja „Napredak“, iz Gornje Lastve, koji je nosilac projekta, uz podršku Fondacije Petrović-Njegoš.

Maslinjak
Maslinjak

Rezidbom rukovodi Čedo Nogo, dipl.ing.Voćarstav i vinogradarstva, i grupa maslinara koji su stekli iskustvo u ovom poslu: Đorđe Ivetić, Ivica Ivanda, Dejan Čelanović…

Najčitanije