14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Maslinarsko društvo Boka – ulje odličnog kvaliteta

MD Boka mlin

Prve količine masline prerađene u mlinu Maslinarskog društva Boka, dale su ulje odličnog kvaliteta. Ubranu maslinu, u malim količinama donijelo je nekoliko maslinara iz Gornjeg i Donjeg Grblja.

To su za sada male količine (najviše je bilo 135 kg) zdravog, ubranog (tresenog) ploda, uglavnom Lumbardeške i Crnjake (žutica stiže nešto kasnije). Kvalitet ulja, prije svega, određuje kvalitet sirovine, način ubiranja ploda, uslovi transporta i brzina i način prerade.

Porodice Ivanda iz Tivta, Popovići iz Zagore, Petović iz Bonića mogu biti prezadovoljni kvalitetom ulja. Randaman od 13% u prvim danima berbe, viši od uobičajenog, kazali su nam iz MD Boka.

Maslinarsko društvo Boka

Udruženje posjeduje Mini Food laboratoriju za osnovnu procjenu kvaliteta ulja (peroksidni broj i % masnih kiselina) ali je, zbog skupoće i teško dostupnih agenasa, ova prva provjera ostavljena za bolja vremena.

Licencirana laboratorija u Baru (Stoja Ljutica) pruža usluge hemijeske i organoleptičke provjere kvaliteta, što su obaveze proizvođača prije stavljanja ulja u javnu prodaju (pijace, restorani, prodavnice, javni punktovi…)

Zakon o maslinarstvu i Pravilnik o deklarisanju ulja, obavezuju proizvođača da izvrši sve provjere kvaliteta prije nego zatraži dozvolu za prodaju ulja, koju izdaje i potpisuje MPRR.

Maslinarsko društvo Boka

Predviđene kazne za nepoštovaoce (na to smo upozoravali naše proizvođače nebrojeno puta, već godinama) ogromne su. Ovo se naravno, ne odnosi na one koji proizvode za sopstvene potrebe i prodaju ulje na kućnom pragu ali, preporuka Društva je da svako izvrši provjeru kvaliteta svog ulja kako bi i sam znao što jede.

S tim u vezi, planiramo održavanje informativne radionice na kojoj će nas, sa zakonskim obavezama proizvođača detaljno upoznati Zoran Dašić, republički inspektor, pioručuju iz MD Boka.

Najčitanije