Maslinari zadovoljni podrškom

Pri kraju izrada nacrta Strategije ruralnog razvoja Opštine Tivat

Mlin za masline
Mlin za masline

Radna grupa za izradu nacrta Strategije razvoja poljoprivrede i sela u opštini Tivat do 2020.godine, završila je 70% pripreme materijala. Predsjednik radne grupe prof.dr.Momo Radulović i njeni članovi koji dolaze iz poljoprivrednog sektora, lokalne uprave i NVO, utvrdili su dalje korake i termine za izradu ovog značajnog strateškog dokumenta koji bi trebalo da dodatno unaprijedi uslove za bavljenje poljoprivrednom u Tivtu.

Ta opština inače, prva je u Crnoj Gori počela voditi Registar maslinara, prva i jedina donijela program mjera podrške razvoju poljoprivrede koji se usvaja svake godine, a lokalna uprava u Tivtu generalno ima dosta razumijevanja za potrebe maslinara i ostalih poljoprivrednih proizvođača.

“Iako relativno mali broj seoskog stanovništva na prostoru najmaanje crnogorske opštine intenzivno bavi poljopriovredom, planom se predviđaju razne mjere podrške malim proizvođačima za jačanje proizvodnih kapaciteta, povećanje proizvodnje i standardizaciju kvaliteta proizvoda, naročito u sprezi sa turizmom.Takođe, kao prvi grad u Crnoj Gori, proglašen za Grad masline i osnivač Međunarodne mreže mediteranskih gradova maslinovog ulja, Tivat predstavlja Crnu Goru u ovoj organizaciji, čiji su osnivači moćne maslinarske zemlje Italija, Španija, Grčka, Portugal, Francuska.”- kazala je Vesna Đukić, direktorica Maslinarskog društva “Boka” iz Tivta, koja je članica Radne grupe za izradu ove Strategije. Ona je dodala da Opština Tivat svake godine povećava sredstva podrške maslinarima i nastoji ih raspodjeliti što većem broju korisnika.

Maslinjak
Maslinjak

“Sve veći broj u Registar upisanih proizvođača maslinovog ulja i stone masline govori o opravdanosti ulaganja lokalne uprave u razvoj poljoprivredne proizvodnje na svojoj teritoriji.”- istakla je Đukić, dodajući da je Opština Tivat prpoznala maslinarstvo ne samo u domenu proizvodnje hrane, već i kao sredstvo za razvoj sela i obogaćivanje turističke ponude Tivta.Predsjednica Maslinarskog društva “Boka” smatra da je potrebno raditi na animiranju seoskog stanovništva kako bi ono prepoznalo proizvodnju zdrave hrane i promovisanje mediteranskog načina života, kao mogućnost za otpočinjanje porodičnog biznisa i obezbijeđenu sigurnu egzistenciju.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.