14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Maslina kao resurs i turistički potencijal

sa-predavanja-u-g-lastvi
sa-predavanja-u-g-lastvi

“Dan masline” naziv je zanimljive manfestacije što ju je juče u okviru od EU podržanog STRONGO projekta, u Gornjoj Lastvi kod Tivta, priredilo ovdašnje Kulturno-zavičajno udruženje “Napredak”.

U gornjolastovskom  Domu kulture ”Ilija Marković” okupili su se stručnjaci, uzgajivači i NVO aktivisti koji rade na  promociji masline, odnosno maslinarstva na prostoru Boke.     Prisutne je pozdravio predsjednik “Napretka” Zoran Nikolić, kao i aktivistkinja Marija Nikolić koji su goste proveli kroz Gornju Lastvu, jedno od najočuvanijih starih bokeljskih sela u netaknutom prirodnom ambijentu, okruženo maslinjacima i šumom na brdu Vrmac.

O današnjem maslinarstvu sa osvrtom na prošlost te tradiconalne poljoprivredne granne u Boki, potom je okupljenima govorila Vesna Đukić, predsjednica Maslinarskog društva “Boka”. U svim izgalanju dotakla se podataka o brou maslina u Boki, kolilčinama proizvedenog ulja, edukaciji maslinara i primjeni savremenih agrotehničkih mjera, te brizi koju pojedinci i rijetke institucije poput Opštine Tivat, posvećuju toj plemenitoj biljci, a sve to bez izraženije sistemske brige  i podrške države.

Gornja Lastva
Gornja Lastva

Na temu “Maslinarstvo u turističkoj ponudi” govorio je predstavnik jednog od najuspješnijih porodičnih gazdinstava, mr Ilija Moric sa Luštice. Porodica Moric koja ima i održava jedan od najljepših maslinjaka na našem primorju, jedina u Crnoj Gori ima sertifikat da proizvodi organsko maslinovo ulje. Njen maslinjak i mlin često su odredište turista koji dolaze da se upoznaju sa načinom uzgoja i prerade maslina te metodama proizvodnje najkvalitenijih, extra vergine maslinovih ulja. O iskustvima iz Hrvatske gdje ostrvo Korčula proizovdi uzmeđu 10 i 20 odsto ukupne količine maslinovog ulja, govorili su predstavnici Udruge maslinara Vela Luke sa Korčule. Oni su ove godine dobili  tzv. oznaku izvornosti EU,  čime je u EU okvirima sertifikovano porijeklo njihovog ulja. Vjeruju da će im ta oznaka doprinijeti boljoj prodaji maslinovog ulja odnosno, kvalitetnijoj ponudi gastro turizma.

Izvor:S. L.

Najčitanije