Maslina kao resurs i turistički potencijal

U Gornjoj Lastvi kod Tivta se okupili domaći i maslinari sa Korčule

sa-predavanja-u-g-lastvi
sa-predavanja-u-g-lastvi

“Dan masline” naziv je zanimljive manfestacije što ju je juče u okviru od EU podržanog STRONGO projekta, u Gornjoj Lastvi kod Tivta, priredilo ovdašnje Kulturno-zavičajno udruženje “Napredak”.

U gornjolastovskom  Domu kulture ”Ilija Marković” okupili su se stručnjaci, uzgajivači i NVO aktivisti koji rade na  promociji masline, odnosno maslinarstva na prostoru Boke.     Prisutne je pozdravio predsjednik “Napretka” Zoran Nikolić, kao i aktivistkinja Marija Nikolić koji su goste proveli kroz Gornju Lastvu, jedno od najočuvanijih starih bokeljskih sela u netaknutom prirodnom ambijentu, okruženo maslinjacima i šumom na brdu Vrmac.

O današnjem maslinarstvu sa osvrtom na prošlost te tradiconalne poljoprivredne granne u Boki, potom je okupljenima govorila Vesna Đukić, predsjednica Maslinarskog društva “Boka”. U svim izgalanju dotakla se podataka o brou maslina u Boki, kolilčinama proizvedenog ulja, edukaciji maslinara i primjeni savremenih agrotehničkih mjera, te brizi koju pojedinci i rijetke institucije poput Opštine Tivat, posvećuju toj plemenitoj biljci, a sve to bez izraženije sistemske brige  i podrške države.

Gornja Lastva
Gornja Lastva

Na temu “Maslinarstvo u turističkoj ponudi” govorio je predstavnik jednog od najuspješnijih porodičnih gazdinstava, mr Ilija Moric sa Luštice. Porodica Moric koja ima i održava jedan od najljepših maslinjaka na našem primorju, jedina u Crnoj Gori ima sertifikat da proizvodi organsko maslinovo ulje. Njen maslinjak i mlin često su odredište turista koji dolaze da se upoznaju sa načinom uzgoja i prerade maslina te metodama proizvodnje najkvalitenijih, extra vergine maslinovih ulja. O iskustvima iz Hrvatske gdje ostrvo Korčula proizovdi uzmeđu 10 i 20 odsto ukupne količine maslinovog ulja, govorili su predstavnici Udruge maslinara Vela Luke sa Korčule. Oni su ove godine dobili  tzv. oznaku izvornosti EU,  čime je u EU okvirima sertifikovano porijeklo njihovog ulja. Vjeruju da će im ta oznaka doprinijeti boljoj prodaji maslinovog ulja odnosno, kvalitetnijoj ponudi gastro turizma.

IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.