7 C
Kotor

Slušaj online radio

Maškarada pokazala da karnevalski duh u Tivtu živi…

Izložba i revija karnevalskih kostima koja je održana sinoć u  ljetnikovcu Buća Luković, sa ciljem očuvanja, afirmacije i promocije karnevalske tradicije u Tivtu, oduževila je brojnu publiku.

Posebnu dimenziju ovom nesvakidašnjem događaju koji je organizovao NVO „Maškarada“ iz Tivta dao je novinar i publicista Mašo Čekić, koji je na jedan specifičan način publici predstavio tradiciju  maškaranja u Boki Kotorskoj kroz istoriju do današnjih dana, sa posebnim osvrtom na Lušticu i Krtoljski karneval koji bi trebalo vratiti u onom obliku kakav je bio nekada.

„Iz ove večeri ništa ljepše ne može otići od pomena tog krtoljskog karnevala i turistička šansa da se vrati u tom obliku, sa magarcem od sela do sela, po Luštici da se taj duh i običaj tjeranja zla vrati“ –  kazao je između ostalog Čekić.

“Sad, kad vas vidim u ovolikom broju definitivno sam ubjeđen i siguran da nismo pogriješili kad smo odlučili da napravimo novu organizaicju. To dokazuje da karnevalski duh u Tivtu živi. Možda je malo pritajen, možda čuči… Maškarada će pokušati zajedno sa vama, da napravi jedan kvalitetan brend za naš grad i da podignemo karnevalsku tradiciju na jedan veći nivo.” – kazao je osnivač i organizator NVU “Maškarada” Goran Božović.

“Maškarada je od maja mjeseca postal punopravni član Federacije karnevalskih gradova Crne Gore koju čine Kotor, Tivat i Podgorica sa Tuzima i karnevalske grupe iz ovih gradova. Od 2013. federacija postoji u ovom organizacionom obliku. Sa velikim zadovojstvom smo prihvatili učešće večeras kako bismo podržali prijatelje iz Tivta” – istakao je predsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova Aleksandar Jovanović.

Izložba i revija karnevalskih kostima
Izložba i revija karnevalskih kostima

Članovi udruženja Maškarada izrazili su želju za saradnjom sa svim srodnim orgnizacijama u regionu, pa su tako na ovoj izložbi maski i reviji prikazani kostimi grupa „Feštađuni“ iz Budve, „Feral“ iz Kotora, „Maškare“ iz Herceg Novog, „Koret“ iz Tuzi, „Harlekin“ iz Donje Lastve i kostimi organizatora „Maškarade”.

Fešta se nastavila uz muziku i ples u pravom meditreanskom duhu kako zaslužuje Tivat i Boka.

Najčitanije