17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Martinović: : Na graničnoj crti dva svijeta vodio me Njegoš i ja sam ga slijedio

„Drugoga sunca luče“, naziv je romana Miraša Martinovića koji je u utorak promovisana u galeriji Solidarnosti u Kotoru. O romanu su govorili kustosica galerije Marija Mihaliček,  književnica Aleksandra Vuković i autor.

„Ovaj grad Njegošu bio prozor u svijet. Staza Njeguši – Kotor u Njegoševo vrijeme bila je bitna u svakom pogledu. Dugo sam razmišljao o ovoj knjizi. Napisao sam više verzija. Jedna je bila čak istorijska. Lutao sam dugo dok nisam došao do konačne verzije. Okidač je bio u Prčanju dok sam  govorio o Njegošu i čitao njegov testament. I naslova je bilo raznih. Ali, kad sam došao do ovog naslov, čitajući zapise Njegoševe, postavio sam koordinate knjige. To je onaj Njegoš sa druge strane, Njegoš Luče mikrokozma. Na graničnoj crti dva svijeta vodio me Njegoš i ja sam ga slijedio. Tu su i dva sunca – stvarno i metafizičko. Treba reći i da je Njegoš bio Evropljanin onoga, ali i ovog vremena. Ovaj roman ima više tokova jedan je faktografski. Slijedio sam ga po gradovima od Kotora, preko Dubrovnika do Beča…

U romanu, na samrtnom času Njegoš poručje Crnogorcima: Budite u ljubavi s Bokeljima. Boka je i Crna Gora tako spojena kao duša i tijelo, jedan narod i duh, jedan običaj i jezik, i jedno bez drugoga ne može živjeti ni umrijeti. U srcu ih nijesam podvajao od crnogoraca i gotov sam vazda bio zlo i dobro s njima dijeliti. Tako i vi činite.To vam ostavljam u amanet“ zaključio je autor Miraš Martinović.

„Što je svjetlost bila za Njegoša to je čini se, bila i za autora ovog romana. Čini se da je ovaj roman rezultat neke svjetlosne spoznaje Miraša Martinovića, kako o sebi, tako i o svom nasljeđu. Ovu tradiciju koju baštini Njegoš Miraš je spoznao na jedan duboko uman način. Jedno duboko umno poniranje u njegovo stvaralaštvo. Kao da je Martinović ovim djelom imao potrebu da prikaže Njegoša u njegovom sušastvu, u onom u čemu je on najbitniji. Jeste Miraš, da tako kažem, testijom zahvatio i njegovu vladarsku ulogu, ulogu onog koji piše pisma, koji je neprestano u razgovoru sa ljudima, ali ono što najdublje otvara Miraš Martinović je ono pjesničko bilo i biće Njegoševo. Ovo je duboko razumijevanje naše kulture i duboko razumijevanje da Njegoš ne pripada samo nama. Njegoš nema granica“ – kazala je Aleksandra Vuković.

„To je knjiga koja vodi i uskom planinskom stazom i evropskim drumovima i morskim prostranstvima. I kroz oba svijeta i između dva sunca. Ovo je knjiga drugačija od svih koje je Miraš napisao“ – kazala je Marija Mihaliček.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije