7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Marš putevima Prve Bokeljske brigade

Photo: Boka News
Photo: Boka News

U Tivtu će tokom ovog mjeseca nizom programa biti obilježeno 70. godina oslobođenja grada, – 21. novembar, sedamdeset godina formiranja Prve Bokeljske udarne brigade i 70. godina stupanja Glazbeno prosvjetnog društva Tivat u redove te brigade.

Marš putevima Prve Bokeljske brigade planiran je za 8. novembar, subota. Pokret vozilima iz Tivta predviđen je za 9 sati sa Trga Magnolije u Tivtu, i tu je vojska CG obezbjedila mjesta za one koji su se odučili doći do polazne tačke,  koja je na 10.serpentini (Sovljak) odakle je zajednički pokret ka Žanjevom dolu. Mornarica VCG će imati na raspolaganju 10-12 terenskih vozila sa ukupno raspoloživih oko 80 mjesta za sjedanje.

Učesnici Marša sa pripadnicima Mornarice VCG su i članovi PK „Vjeverice“ iz Kotora. Polazna tačka za Vjeverice, okupljanje i pokret 7:45 sati, subota 8.novembar kod gradske pošte u Kotoru. Pješački dio maršute je planiran od Kotora, preko Trojice.

Na lokaciji Žanjev do biće uređena logorska prostorija za doček svih onih koji će ići planinarskom stazom od Trojice, kao i prigodan obrok, uz zvuke gradske muzike.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Za 12. novembar, subota, najavljen je Istorijski čas na brodu Mornarice Crne Gore. Tema će biti učešće u NOB-u Prve Bokeljske brigade i Glazbeno prosvjetnog društva Tivat.

“Tivtu s ljubavlju” naziv je akademije koja će biti održana 19. novembra i kojom će biti zaokružene tivatske novembarske svečanosti.

Glazbeno prosvjetno društvo Tivat svoj dan slavi u spomen na 8.novembar 1944. kada se društvo kolektivno pridružio partizanima i svojim instrumentima prvi put oglasio sa oslobođene teritorije u Boki. GPD “Tivat” osnovano je 1909. godine i od tada sa manjim prekidom tjekom prvih godina Drugog svjetskog rata, kontinuirano djeluje.

 

.

Najčitanije