Marković: daćemo u zakup Aerodrom Tivat

Vlada kreće u rasprodaju i „porodične srebrnine“

Markovic danas na Lustici

Vladi Crne Gore daće u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru aerodrom Tivat jer joj ne odgovara model kreditiranja rekonstrukcije te vazdušne luke koji je predložila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)- kazao je danas premijer Duško Marković.

„Naše opredjeljenje je da ćemo Aerodrome Crne Gore (ACG) u cjelini, a posebno aerodrom Tivat, pokušati da valorizujemo kroz model dugoročnog zakupa. Postoje ozbiljna interesovanja kredibilnih svjetskih kompanija i za ovaj prostor. Mi sa Svjetskom bankom u ovom momentu radimo na projektovanju modela – mislim da će to biti veoma brzo i tada ćemo izaći sa konkretnim predlogom“- kazao je danas u Tivtu Marković, odgovarajući na pitanje  zbog čega se zastalo sa već do u detalje dogovorenim aranžmanom ACG po kome bi EBRD toj državnoj firmi dao dugoročni kredit za rekonstrukciju tivatske vazdušne luke vrijednu oko 50 miliona eura, ne tražeći pritom garancije države za njega.

ACG je inače, pripremilo je sa EBRD sve za raspisivanje tendera za projektovanje i izgradnju objekta novog putničkog terminala u Tivtu, odnosno tendera za pripremu glavnog projekta za manevarske površine i platformu kao i za parking za vozila. Da bi se  oni raspisali, međutim, čekalo se zeleno svjetlo Vlade jer je ACG u državnom vlasništvu. Prema nezvaničnim informacijama, osnovni razlog zašto je Vlada oklijevala da uđe u ovaj projekat je to što je navodno, jedan od uslova EBRD da odobri ovaj kredit po veoma povoljnim uslovima, bio da Vlada garantuje da će aerodrom Tivat nakon rekonstrukcije, najmanje još deset godina ostati u državnoj svojini, odnosno da neće biti privatizovan.

Marković je komentarišući model koji predlaže EBRD, kazao da bi po njemu, „Vlada trebala da izdvoji značajna finasijska sredstva jer bi se projekat rekonstrukcije aerodroma finansirao iz kredita.“

„Znate da smo u postupku finansijske konsolidacije i svako novo zaduživanje nam otežava poziciju u pravcu realuzacije tog našeg stratešog opredjeljenja makroekonomske i finansijske stabilnosti“- istakao je premijer dodajući da „u ovom trenutku nama taj model ne odgovara, ali još o njemu razgovaramo“.

Aerodrom Tivat

„Mislimo da trebamo ići na  jedan sadržajniji i sveobuhvatniji model koji bi u potpunosti otvorio tu priču koja podrazumijeva i potpuno novu terminalnu zgradu, proširenje piste i rulnih staza, novu navigacionu opremu, vodni terminal i sve druge sadržaje. Mislim da ćemo već u ovoj godini krenuti u tom pravcu“- istakao je Marković.

ACG je inače, jedan od rijetkih državnih firmi koja pozitivno posluje uprkos tome što u najvećoj mjeri na svojim leđima „nosi“ i nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines koja ima dosta finasijskih problema. Tom firmom od osnivanja rukovodili su kadrovi sada opozicione SDP, a posljdnje tri godine kadrovi Socijaldemokrata. Obje te partije do sada su se izjašnjavale protiv namjera DPS da iz državnih ruku ispusti monopolsku i vrlo profitabilnu djelatnost upravljanja vazdušnim lukama u Pogoricim odnosno Tivtu gdje je mjesto direktora aerodroma nedavno prepušteno drugom DPS koalicionom partneru – Hrvatskkoj građanskoj inuicijativi.

Inače, aerodrom Tivat ove će godine imati promet od preko milion putnika a ta vazdušna luka već je postala „usko grlo“ daljeg razvoja turizma na Crnogorskom primorju jer su njeni kapaciteti daleko ispod potrebnih. Po projektu koji je ACG dogovorio sa EBRD a za koji je idejna riješenja već uradila italijansku kompaniju SPEA Engineering , aerodrom Tivat je u roku od 18 mjeseci trebao da bude rekonsgruisan i modernizovan, a najgovi kapaciteti proširenio na nivo od 3 miliona putnika godišnje.

NEĆE ZAMRZAVATI  PENZIJE, HOĆEE PLATE FUNKCIONERA

Na pitanje da li set novih mjera makroekonomske stabilizacije čije je donošenje najavljeno do kraja maja, podrazumijeva i smanjenje penzija, premijer Marković je negativno odgovorio.

„Mogu vam reći da se penzije sigurno neće zamrzavati i da penzioneri mogu biti bezbrižni. Ne samo da nećemo zamrzavati penzije, već ćemo u skladu sa zakonom, obezbjediti njihovo redovno usklađivanje. Oko zarada u javnom sektoru, vidjećemo… Bojim se da će funkcioneri i njihove zarade opet biti na udaru. Sve druge mjere ići će u pravcu zašt ite standarda stanovništva, ali istovremeno i obezbjeđivanja kvalitetnog punjenja budžeta da bi se kvalitetnije donosili sa našim deficitom i javnim dugom.“- istakao je premijer.

IzvorS. L.
Podijeli

4 Komentari

  1. Zar ovaj Nenezic nije arhiviranje??? Malo, malo pa iskoči…
    A Dusko radijator bio na Lusticu? Ima onaj snimak iz Novoga “kako vi to kazete Luštica”.

  2. Ide sve redom kako je i planirano.Prvo obala sa plažama zatim luke,sad aerodromi pa će vode šume itd.itd.
    Očekujemo da će sad HGI udariti šakom o sto i zaustaviti tu nakanu. DPS će sada uzeti pare i potrošiti,a aerodrom će samo postati teret Opštine. Ako se ovo dogodi,generacije treba da zapamte da je to omogućio HGI,tj. Hrvati iz Boke.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.