14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Marina sa 176 vezova biće u funkciji 2017.

Izgradnja prve potpuno nove marine u Crnoj Gori koju kompanija „Luštica Development“ gradi na sada neuređenoj, prirodnoj kamenitoj obali zaliva Trašte na Luštici, teče planiranom dinamikom i ta objekat vrijedan preko 25 miliona eura, biće u funkciji 2017 godine.

To je Boka News-u zvanično potvrđeno u kompaniji „Luštica Development“ koja na tivatskom dijelu istoimenog poluostrva gradi luksuzni veliki turistički resort nazvan Luštica Bay, ukupno vrijedan preko 1,1 milijardu eura.

„Izgradnja marine napreduje planiranom dinamikom. Završili smo otprilike 70% glavne strukture primarnog lukobrana, koji sada ima oko 370 metara dužine, a svega 37 metara je preostalo da se dogradi. Već smo krenuli i sa pripremnim radovima kako bismo došli do lokacije sekundarnog lukobrana koji će biti dugačak 210 metara i počeli i njegovu izgradnju.”- saopšteno je iz „Luštice Development”.

Do sada je u novi lukobran ugrađeno preko 200 hiljada tona materijala – stijena, kamena i zemlje sa Luštice, a koja se „skida” sa djelova budućeg velikog golf igrališta, kako bi se konfiguracija terena prilagodila potrebama izgradnje golferskog kompleksa. Na glavnom lukobranu je, kao spoljna oplata, već instalirano i 585 komada velikih betonskih tzv.antifer blokova, od ukupno oko 1.700 tih blokova teških po desetak tona, a koji su do sada izrađeni u krugu bivše kasarne „Milan Spasić” u Radovićima, gdje je sjedište kompanije „Luštica Development”.

„Kao što je poznato, mi smo krenuli sa izgradnjom marine na potpuno neizgrađenom dijelu obale, bez ikakve infrastrukture, čime samo želimo da naglasimo činjenicu, da uprkos tome, svi radovi napreduju kako je i predviđeno i u skladu sa planskom dokumentacijom. Ovo će biti prva novoizgrađena marina u Crnoj Gori u proteklih više od deset godina. Marina će imati 176 vezova, moći će da primi jahte duge do 70 metara, a biće završena 2017.”- kažu u kompaniji čiji je 90 odsto vlasnik švajcarsko-egipatski konzorcijum „Orascom Development”, a 10 odsto akcija pripada Vladi Crne Gore.Luštica village

Iz „Luštice Development” poručuju i da izgradnja prvih deset luksuznih stambenih zgrada sa ukupno 72 stana u tzv. Marina Village-u kompleksa Lušica Bay, a koju obavlja belgijska firma „Besix”, napreduje planiranom dinamikom, pa će ti objekti, sa svom pratećom putnom, vodovodnom, elektro i kanalizacionom infrastrukturom, biti završeni naredne godine.

„Trenutno radimo na oblaganju zgrada kamenom kao i na brojnim radovima u interijeru. Što se tiče golf terena, glavni projekat je gotov i mi smo početkom godine već dobili i građevinsku dozvolu. Trenutno sprovodimo pripremne radove na golf terenu, iskopavanjem stijena i kamenja kako bismo obezbijedili dovoljno materijala za izgradnju marine.” – objašnjavaju u kompaniji. Projekat novog tzv. šampionskog golf terena na povrini većoj od milion kvadrata na Luštici, napravla je renomirana američka kompnaija „Gary Player Design” koja je pritom, iskoristila sve prednosti ove zaista spektakularne lokacije koja će golferima omogućiti da uživaju u igri i istovremenom predivnom pogledu na otvoreno more sa jedne, zaliv Boke sa druge i planine u zaleđu zaliva sa treće strane.

Inače, „Luštica Development” je prije desetak dana od Ministarstva održivog razvoja i turizma zatržila izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju tzv. „Marina hotel kompleksa” na UP 50, UP 51 i UP 52 u obuhvatu DUP-a „Golf i Donji Radovići zapad”. Na tim parcelama planirana je gradnja velikog hotela ranga minimum 4 plus zvjezdice i nekoliko desetina vila sa stanovima za prodaju na tržištu.

Najčitanije