14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Marin Med donosi svjetske standarde u Crnu Goru

Sa urucenja AED aparata

Crnogorsko-hrvatsko-izraelska firma Marin Med Montenegro koja već tri godine uspješno sarađuje sa Opštom bolnicom Kotor, donirala je danas preduzeću Aerodromi Crne Gore automatski eksterni defibrilator (AED) jednostavne primjene u hitnoj medicinskoj pomoći osobama koje imaju srčani zastoj.

Ovaj prenosni uređaj za hitnu primjenu električnog šoka, biće u upotrebi na aerodromu Tivat. Donacija vrijedna četiri hiljade eura realizovana je u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, a aparat je direktoru aerodroma Tivat Radovanu Mariću uručio dr Rikard Lenz, direktor kompanije Marin Med Hrvatska, iz Dubrovnika.       Ta firma ima dugu tradiciju pružanja medicinske zdravstvene zaštite prve klase za sve turiste Dubrovnika, a posebno putnike i posadu velikih kruzera.

Lenz pokazuje aparat

„Kao društveno odgovorna kompanija koja već tri godine sjajno sarađuje sa Opštom bolnicom Kotor, željeli smo nešto vratiti zajednici u kojoj poslujemo, kao i turistima koji posjećuju Crnu Goru. Stoga smo donirali ovaj moderan uređaj – javno dostupni AED poklonimo vazdušnoj luci u Tivtu.“ – istakao je dr Lenz, dodajući da je projekat javno dostupnih AED-a veoma važan u svim razvijenim zemljama svijeta gdje su takvi uređaji postavljeni na frekvetnim javnim mjestim poput aerodroma, luka, željezničkih stanica ili hotela, kako bi se sa njima u najkreće moguće vrijeme pružila pomoć osobi koja doživi srčani udar. Aparat koji ima i glasovnu komunikaciju sa osobom koja ga koristi, napravljen je tako da jednostavno i bez greške može upotrebiti svako, čak i osobe bez ikakvog medicinskog znanja ili obuke. Ukoliko se defibrilator primijeni u prvih tri do pet minuta postoji vrlo visoka vjerojatnost da će osoba koja je doživjela srčani zastoj preživjeti i uspješno se oporaviti.

„Ako se ovaj aparat primijeni u roku od 3 minute od srčanog udara, on omogućava preživljavanje 60 posti svih pacijenata kojima se to dogodi. Svaka minuta u kojoj se AED upotrebi prije toga, mogućnost preživljavanja povećava za još 10 odsto“- naglasio je Lenz dodajući da očekuje da se akcija instaliranja AED-a na javnim mjestima u Crnoj Gori nastavi i time poveća stepen zdravstve kulture, ali i pružanja hitne pomoći ugroženima.

Direktor aerodroma Radovan Marić se zahvalio na donaciji istakavši da AED nije mogao doći na bolje mjesti od terminalne zgrade te vazdušne luke kroz koju ljeti u dnevnim špicevima prolazi i preko 10 hiljada ljudi na dan. On i Lenz su najavili nastavak saradnje na obuci aerodromskog bezbjedonosnog osoblja ali i pripadnika policije da koriste AED aparat.

Aleksandra Maksimović iz NTO CG je possjedtila da je u partnerstvu sa Marn Medom već ranije doniran jedan AED aparat koji je u upotrebi u hotelu „Palas“ u Petrovcu.

Najčitanije