10 C
Kotor

Slušaj online radio

Marija Ćatović krstila brod „Kotor“

sa svecane primopredaje KOTORA u Juznoj Koreji_resizeSa svečane primopredaje broda Kotor

U južnokorejskoj luci Busan u ponedjeljak je održana ceremonija svečane primopredaje novoizgradjenog broda za prevoz rasutog tereta od 32 hiljade tona, a koji je u brodogradilištu „Korea Yanase Shipbuilding“ izgrađen za čuvenu bokeljsku bodarsku kompaniju „Dabinović“.

Maja Catovic  i Stevo Dabinovic sa saradnicima na novom brodu_resize
Marija Ćatovič sa Stevom Dabinovićem i gostima

Novi brod imenom „Kotor“ krstila je gradonačelnica tog grada i Marija Ćatović koja je rodom iz ugledne dobrotske brodovlasničke porodice Dabinovića. Ona je o pramac „Kotora“ simbolično razbila bocu šampanjca i po tradiciji, poželjela novom brodu i njegovoj posadi mirno more i dugu i sretnu službu. Svečanosti u Južnoj Koreji prisustvovao je i gotovo kompletan menadžment kompanije „Dabinović“, predvođen njenim vlasnikom i predsjednikom Stevom Dabinovićem.

kapetan Radulovic sa zvanicama na komandnom mostu KOTORA_resize
Kapetan Radulović sa gostima – Photo: Privatna arhiva

Novoizgrađeni brod “Kotor” dug 180 i širok 28 metara, prva je novogradnja u istoriji kompanije “Dabinović” što ju je prije skoro šest decenija prvo u Švajcarskoj, a potom u Monaku, osnovao čuveni bokeljski brodovlasnik, pokojni Boža A. Dabinović iz Dobrote. Novi „Kotor“, 53-ći je brod što će zaploviti u „Dabinovićevoj“ floti od njenog osnivanja. Pored ovog potpuno novog, kompanija „Dabinović“ trenutno raspolaže sa još četiri slična polovna tzv.handy size bulk carriera, brodovima „Ljuta“, „Dobrota“, „Kumbor“ i „Boka“, prosječene starosti 14 godina.

Iako je registrovana u Monaku gdje joj je i sjedište, a njeni brodovi viju zastavu male karispke ostrvske države Sveti Vincent i Grenadini, kompanija „Dabinović“ je uvijek smatrana domaćim-bokeljskim brodarom. Njena plovila najčešće nose imena mjesta i gradova iz Boke, preko 90 odsto pomoraca koji za njih plove su naši ljudi, a „Dabinovićevi“ brodovi najčešće se remontuju u Jadranskjom brodogradilištu u Bijeloj.

Gotovo kompletnu posadu novog „Kotora“ takođe čine pomorci iz Boke,a čast da dobije zapovjedništvo nad prvim novosagrađenim brodom u istoriji kompnaije „Dabinović“, pripala je kapetanu Neđeljku Raduloviću iz Kotora.

Najčitanije