4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mankov novac najvećim dijelom ostao pod zemljom

Tivat
Tivat – foto Boka News

Od donacije u iznosu od 5 miliona eura koju je prije sedam godina kompanija „PM Securities“ sa Barbadosa – kupac imovine nekadašnjeg tivatskog Arsenala, uplatila na poseban escrow račun sa namjenom da se taj novac troši na unapređenje infrastrukture u Tivtu, ostalo je još 1.283.000 eura. To je potvrđeno u Sekretarijatu za budžet i finansije Opštine Tivat koji nam je, po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama, prezentirao i bankarske analitičke kartice trošenja novca sa računa na koji je uplaćena donacija.

„Vijesti“ su prethodno te podatke bezuspješno tražile i od Ministarstva finasija i menadžmenta Porto Montenegra jer su, shodno aranžnmanu zaključenom oktobra 2006 sa kupcem Arsenala – kanadskim milijaredom Piterom Mankom, za svako trošenje sredstava donacije bila potrebna tri potpisa – predstavnika Opštine Tivat, Ministarstva finansija i samog Porto Montenegra.

Shodno članu 17. Ugovora o prodaji i investiranju u imovinu MTRZ „Sava Kovačević“ Tivat koji su potpisali Mank i premijer Milo Đukanović, Mankov „PM Securities“ kao formalni kupac Arseala, obavezao se da uz kupoprodajnu cijenu i socijalni program, na poseban escrow račun Ministarstva finasijaizvri i „ex gratia“ plaćanje u iznosu od 5 miliona eura, pri čemu su se obje strane „saglasile da će takva sredstva biti upotrebljena u cjelosti i isključivo za infrastrukturne projekte od koristi za tivatski region“.

Vlada, „PM Securities“ i njegova kćerka-firma „Adriatic Marinas“ 25.juna 2007 potpisali su poseban Memorandum o razumijevanju kojim je precizirano da se sredstva iz donacije troše na „drugu fazu tivatskog sistema kanalizacije, izradu projektne dokumentacije za kanalizacione sisteme Radovića, Krašića i Lepetana, izgradnju kompleksa otvorenih bazena, pokrivanje ljetnje pozornice i rekonstrukciju bioskopske sale, različite rekonstrukcije obrazovnih objekata i kulturnih spomenika u Tivtu, kupovinu dva vatrogasna vozila i saobraćajnu infrastrukturu.“

Kanalizacioni sistemTivat
Kanalizacioni sistemTivat

Sudeći prema bankarskoj analitičlkoj kartici, najveći dio do sada utrošenih para iz donacije Mnakove kompanije Tivtu, ostao je „pod zemljom“ – u kanalizacionoj infrastrukturi koja se u Tivtu gradi već godinama. Izvođačima radova na drugoj i trećoj fazi kanalzacionog sistema, prvenstveno njemačkoj firmi „Ludwig Pfeiffer“ i austrijskom „Strabagu“, do sada je od donacije plaćeno ukupno skoro 3,24 miliona eura. Umjesto dva, kupljeno je jedno vatrogasno i jedno komunalno vozilo za odvoz smeća, što je ukupno plaćeno skoro 280 hiljada eura. Centru za kulturu Tivat kupljeno je autmobil „dacia“ od nepunih 15 hiljada eura, firmama koje su izvodile razne radove po tivatskim školama plaćeno je skoro 30 hiljada eura, dok je za projekat rekonstrukcije i natkrivanja scene ljetnje pozornice potrošeno nešto manje od 50 hiljada eura. Novac je trošen i na projektovanje rekonstrukcije objekta DTV „Partizan“ u novu multifunkcionalnu dvoranu za kulturne manifestacije, što međutim, još nije završeno. Vjerskim organizacijama koje djeluju u Tivtu za razne intervencije na ovdašnjim katoličkim i pravoslavnim crkvama, dodijeljeno je nešto preko 42 hiljade eura, Centar za kulturu u više je navrata dobija novac pa im je transferisano ukupno oko 50 hiljhada eura, dok je posljednji put novac sa escrow računa trošen 26.januara ove godine kada je iznos od 26.123 eura uplaćen Stambenoj zadruzi radnika prosvjete Crne Gore „Solidarno“ iz Podgorice.

Kankaraš „džentlmenski“ Vladi davao Mankov novac

Zanimljivo je da je Opština Tivat od Mankove donacije potrošila i iznos od 247.081 euro kojim je 29.avgusta 2013, plaćena nova oprema i namještaj za centralni vrtič tivatske JPU „Bambi“. Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje ovog vrtića bila je obaveza koju je na sebe preuzla Direkcija javnih radova Crne Gore i trebalo je da u potpunosti bude finansirana iz državnog budžeta jer DJR prethodno više od deset godina, nije realizovala niti jedan svoj projekat u Tivtu. Uprkos tome, Opština Tivat je ipak na kraju platila skoro četvrt miliona eura za opremanje nove zgrade vrtića, po kako je tada objašnjeno „džentlmenskom sporazumu“ tadašnjeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) i direktora DJR Žarka Živkovića, uz obećanje da će DJR taj novac Tivtu brzo nadoknaditi kroz neki novi projekat. Iako je prošlo već više od dvije godine, DJR taj novac Tivćanima još nije vratila.

Najčitanije