8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Mank tužio podgoričku firmu: Puca fasada, prokišnjava…

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Kompanija Adriatik Marinas, u vlasništvu kanadskog milijardera Pitera Manka, tužila je kompaniju Mejs (Mace) iz Podgorice koja je obavljala nadzor tokom izgradnje objekata u Porto Montenegru u Tivtu i od nje traži nadoknadu štete od oko dva miliona eura jer puca fasada i toči voda u dvijema zgradama, saznaju “Vijesti”.

Advokati tužene strane do sada su ukazivali da ih tužilac tereti za obaveze koje se ne tiču tog preduzeća. Oni tvrde da se radi o odnosu koji je tužilac imao sa njima povezanom kompanijom Mejs Internešnel, registrovanoj na Kipru.

Mankova kompanija od svojih klijenata-kupaca luksuznih nekretnina svake godine naplaćuje veoma skupo održavanje stambenih objekata.

Ugovor o obezbjedenju stručnog nadzora tokom izgradnje objekata (zgrada) “Ozana” i “Zeta” datira još od jula 2009. godine, a nedostaci na tim objektima počeli su da se pojavljuju nakon završetka i preuzimanja početkom jula 2011. godine.

Kroz plato i krov navedenih objekata prodire voda, zadržava se vlaga i stvaraju horizontalne pukotine na fasadi.

Takođe, curi voda kroz žardinjere i propada spoljna stolarija.

Adriatik Marinas je morao o svom trošku da sanira štetu i svaki put je prije nego što je preuzeo konkretne radnje angažovao vještake građevinske struke koji su utvrdili postojanje brojnih manjkavosti u krovovima, fasadi, izolaciji dviju zgrade, kao i na stolariji i unutrašnjim radovima.

Izvođač građevinskih radova na ove dvije zgrade bila je kompanija “CG Ratko Mitrović” iz Podgorice, a Mankova kompanija prije sedam mjeseci je angažovala vještaka kako bi se utvrdila ukupna šteta. Taj složeni posao vještačenja trebalo bi da završi Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore.

Prema posljednjim podacima kompanije Adriatik Marinas, u Porto je od 2006. godine do danas uloženo skoro 400 miliona eura.

Najčitanije