13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mank hoće da zna što tačno može graditi u Bijeloj

Jadransko brodogradilište Bijela
Jadransko brodogradilište Bijela

Kompanija „Adriatic Marinas – Porto Montegro iz Tivta pred Novu godinu zatražila je od Ministarstva održivg razvoja i turizma da joj dostavi urbanističko-ehničke uslove (UTU) za prostor na kome se danas nalazi Jadransko brodogradilište u Bijeloj (JBB).

Direktor izgradnje Porto Montenegra Entoni Skols potpisao je zahtjev kojim se traže UTU za izgradnju odnosno rekonstrukciju objekata na ukupno deset katastarskih parcela u KO Bijela koje pokrivaju prostor aktuelnog brodogradilišta.

„Kompanija “Adriatic Marinas” i dalje je zainteresovana za brodogradilište Bijela, te smo zbog toga od nadležnog ministarstva trazili UT uslove, kako bismo se upoznali sa istim, odnosno da bismo sagledali trenutnu situaciju i eventualna ograničenja.”- objašnjeno je iz PR službe Porto Montenegra. Oni nisu precizirali što podrazumijevaju pod “eventualnim ograničenjima”, te da li se to odnosi na postojanje ili nepostojanje prostorno-planske mogućnosti da se dio lokacije JBB ubuduće, umjesto za industrijske namjene –brodoremont, koristi za druge svrhe poput izgradnje rezidencijalnih i poslovnih objekata što je inače, glavna djelatnost “Adriatic Marinasa”.

Kompanija u većinskom vlasništvu kanadskog milijardera Pitera Manka već duži niz godina pokušava da na razne načne dođe do dijela prostora JBB kako bi na njemu razvila projekat servisnog centra za remont jahti. U tom poslu Porto Montenegro je za partnera prvo imao francusku kompaniju „CompositeWorks“, potom je sa JBB namjeravao formirati zajedničku firmu „Montenegro Yacht Repair“, da bi na kraju do Bijele pokušao doći u partnerstvu sa renomiranim holanskim brodograđevinskim koncernom „Damen“. Ponudu „Damena“ na posljednjem tenedru za prodaju 61,57 posto akcija JBB, tenderska komisija je odbila jer ona nije odgovarala uslovima tendera, nakon čega je Vlada odlučila da pokrene stečaj u brodogradilištu i proda imovinu te firme. „Damen“ i Porto Montenegro su na tenderu inače, izrazili želju da za 5 miliona eura kupe samo imovinu JBB, bez prihvatanja bilo kakvih obaveza po osnovu socijalnog programa iz kolektivnog ugovora, niti neizmirenih obaveza prema dobavljačima ili drugim povjeriocima JBB. Stoga aktuelna strategija Vlade kada je u pitanju privatizacija kroz stečaj tog jedinog preostalog velikog državnog preduzeća u Boki, ide upravo u smjeru koji žele Mank i njegovi partneri.

Izvor:S. L.

Najčitanije