10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Mank – Da je Bijela moja remontovao bih u CG

GOLDEN EAGLE u Porto Montenegru
GOLDEN EAGLE u Porto Montenegru

Većinski vlasnik elitnog tivatskog nautičkog centra Porto Montegro, kanadski milijarder Piter Mank, ove zime svoju 43-metarsku jahtu „Golden Eagle“ nije držao na vezu u sopstvenoj marini. Umjesto u Boki Kotorskoj, Mankova jahta već mjesecima se nalazi u Španiji, na Balearskim ostrvima – Palma de Majorka, gdje je „Golden Eagle“ doplovio 15.oktobra prošle godine.

Jahta od 437 bruto-tona, izgrašena 1990 u Italiji, tamo je upućena na generalni remont u brodogradilište „Astilleros de Mallorca“, specijalizovano za održavanje super i mega-jahti. Pored ostalih uobičejenih remontnih poslova, brod kanadskog milijardera u Plama de Majorki biće neznatno produžen, dogradnjom na krmi jahte, posebne platforme za plivanje. Za te je svrhe u januaru ove godine na „Golden Eagle“ bukvalno odsječena krma koja se detaljno rekonstruiše i mijenja joj se oblik.

„Jahta “Golden Eagle”, u vlasništvu g. Manka, nalazi se na remontu u Španiji, iz razloga što u Crnoj Gori ne postoji postrojenje za remont superjahti. Jahta će ponovo biti na svom vezu na mulu 1 Porto Montenegra ovog ljeta.” – sopšteno je iz Mankove kompanije “Adriatic Marinas” koja gazduje nautičkim centrum Porto Montenegro u Tivtu.

“Ukoliko bi u Crnoj Gori postojalo adekvatno postrojenje za remont superjahti, mnogi vlasnici bi odlučili da i tokom zime vežu svoja plovila u našoj zemlji.”- istakli su iz “Adriatic Marinasa”. Ta kompanija, pošto je 2007 godine kupila bivše tivatsko vojno brodogradilište Arsenal koje je, pored visokosofisticiranih ratnih, te tehnološki dosta jednostavnijih trgovačkih brodova, uspješno remontovalo i jahte, srušila je Arsenal i na njegovom mjestu podigla Porto Montenegro. “Adratic Marinas” od tada već godinama pokušava da kupi imovinu Jadranskog brodogradilišta Bijela u kome ta kompanija namjerava da zatvori aktuelnu djelatnost remonta trghovačkih brodova i uspostavi remontrni centar za jahte. U tom poslu “Adriatic Marinasu” je prvo partner bila francuska kompanija “CompositeWorks” koja je u međuvremenu odustala, a posljednjih godinu dana Mankova firma se dijela imovine Bijele pokušava domoći u partnerstvu sa holanskom brodograđevnom kororacijom “Damen”.

Posljednji, četvrti po redu tender za prodaju većinskog udjela u Jadranskom brodogradilištu Bijela proglašen je neuspjelim jer se ponuda “Damena” od 5 miliona eura, nije odnosila na akcije kompanije, već samo imovinu brodogradilišta. Holanđani su naknadno u pregovorima sa Vladom svoju ponudu povisili na 7 miliona, a kabinet premijera Mila Đukanovića je odlučio da Bijelu proda “na komade” kroz stečaj, te je u međuvremenu izmijenio i ugovor o koncesiji na korišćenje brodogradilišne luke Bijela i produžio ga sa 30 na 45 godina, što je jedan od uslova koji su za zaključenje tog posla ispostavili iz “Damena”.

“Blizu smo momenta kada ćemo, nadam se prije kraja ove godine, moći najaviti naše novo brodogradilište. To će biti remontni centar za mega i super jahte i predstavljaće “trešnju na šlagu na torti” cijelog projekta Porto Montenegro. Nadam se da će naše brodogradilište u punom pogonu biti već 2016.”- kazao je medijima specijalizovanim za jahting industriju Bili Kanelas, menadžer za razvoj marine Porto Montenegro, na upravo završenoj prestižnoj evropskoj manifestaciji u superjaht biznisu World Superyacht Awards 2015 u Amsterdamu.

Najčitanije