17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Manje šumskih, ali više požara na objektima i brodovima

Služba zaštite i spašavanja na Seljanovu
Služba zaštite i spašavanja na Seljanovu

Tokmom protekla četiri mjeseca glavne ljetnje turističke ali i požarne sezone, pripadnici Službe zaštite i spašavanja Tivat imali su ukupno 35 intervencija, od čega se 28 slučajeva odnosilo na gašenje požara.

„Požara na otvorenom oprostoru gdje je gorela šuma i nisko rastinje, imali smo ovog ljeta manje nego ostalih godina, ali je zato značajno povećan broj internecija na gašenju požara na objektima, i drugih intervencija. Ukupno je bilo  24 požara na raznim objektima, te četiri požara na otvorenom.“- kazao nam je komandir SZS Tivat Zoran Barbić.

Tivatski vatrogasci ovog su ljeta u nekoliko navrata pružali pomoć kolegama iz drugih gradova, učestvujući u gašenju požara u Kotoru i Ulcinju.  Na domaćem terenu, najizazovnija intervenicija bilo je gašenje velikog požara na supermarketu „Aroma“ u centru grada 22.jula, kada je spriječeno širenje vatre na obližnje stamene zgrade i hotel „Mimoza“, kao i gašenje požara koji je 6.jula izbio u dijelu strojarnice oko 300 miliona dolara vrijedne, 124 metra duge luksuzne superjahte „Katara“, na vezu u Porto Montenegru. Zahtjevna je bila i intervencija kada se 12.avgusta u akvatorijumu uvale Seljanovo poslije manje eksplozijke, zapalio 8 metara dugi gliser. Zapaljeno plovilo vjetar je nosio prema obližnjoj stanici za snabdijevanje gorivom jahti u Porto Montenegru, a tivatski vatrogasci i osoblje marine uspjeli su da spriječe teške posljedice koje su mogle nastati iz ovog incidenta.

Tivatski vatrogasci ljetos su učestvovali i u dvije akcije traganja za nestalima od kojih je jedna uspješno okončana nalaskom i spašavanjem teško povrijeđene Tivćanke koja je doživjela saobraćajnu nesreću i automobilom sletjela u prvaliju ispod lokalnog puta Kotor-Trojica-Njeguši. Na žalost, višednevna potraga za nestalim francuskim turistom koji se početkom avgusta izgubio na Vrmcu, nije rezultirala njegovim nalaskom.

Vatrogasci su imali i pet intervencija u otklanjanju posljedica poplava,a pored svog redovnog posla, pripadnici SZS pomagali i Komunalnom preduzeću da održava čistoću grada time što su svojim cisternama učestovali u redovnim akcijama pranja ulica i trotoara, za što je utrošeno preko  200 tona vode.

Tokom sezone, SZS Tivat pojačana je angažovanjem devet mladih ljudi od kojih je osam plaćao Porto Montenegro shodno ugovoru u poslovno-tehničkoj saradnji te kompanije sa opštinskom Službom zaštite. Vatrogasna jedinica je izmještena na privremenu novu lokaciju na Seljanovu u prostorijama hotela „Tivat“ gdje će ostati do završetka izgradnje novog Vatrogasnog doma u Gradiošnici.U proteklih nekiliko mjeseci Opština Tivat je u nabavku nove opreme  za SZS uložila preko 20 hiljada eura, a upravo je potpisan i novi ugovor vrijedan 20 hiljada eura po kome će pripadnici SZS uskoro dobiti novih 13 specijalnih odijala za prilaz vatri.

Zoran Barbić
Zoran Barbić

„Urađeni su sistematski ljekarski pregledi svih pripadnika SZS, pojačana je obuka i svakodnevni trening, a u Policijskoj akademiji u Danilovgradu obavljena je i obuka našeg osoblja iz oblasti pružanja prve pomoći i intervencija prilikom saabraćajnih udesa.

U saradnji sa Porto Montenegrom, uskoro će 10 naših vatrogasaca proći i kurs engleskog jezika.“- istakao je Barbić dodajući da SZS Tivat raspolaže sa dva navalna, tri prateća protivpožarna vozila, jednim vozilom za šumske požare i jednim specijalnim tehničkim vozilom, te dva terenca i jednim putničkim automobilom. Za narednu godinu planirano je da se Opštini kandiduje kupovina posebnog malog navalnog vozila prilagošenog internecijama u uskim i krivudavim ulicama kakvih je dosta u visočijim gradskim zonama Tivta, vrijednog oko 50 hiljada eura, kao i sređivanje Vatrogasnog doma u Radovićima koji koristi Dobrovoljno vatrogasno društvo „Krtoli“.

U susret predstoječoj sezoni grijanja, SZS je upozorila građane da provjere i očiste dimnjake na svojim objektima, električne instalacije ukoliko koriste grijanje na struju, kao i ispravnost crijeva i ventila na instalacijama za plinsko grijanje.

„Stojimo na raspolaganju svim građanima da im savjetima i preporukama pomognemo da preduzmu adekvatne preventivne mjere i smanje rizik od izbijanja požara na njihovim objektima tokom sezone grijanja.“- kazao je Barbić.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije