12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Mandić osumnjičen za zloupotrebu položaja

Herceg - Novi panorama ulaza u Boku i pogled na Škver
Photo: Boka News

Bivši predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić (65), bivši vršilac dužnosti predsjednika te Opštine Milan Vajagić (66), kao i trojica bivših opštinskih funkcionera osumnjičeni su da su zloupotrebom položaja oštetili opštinski budžet za skoro 390.000 eura. Oni se sumnjičeni da su opštinski novac isplatili sportskim klubovima i nevladinim organizacijama suprotno Odlukama o sufinansiranju programa u sportu i nevladinih organizacija. Kako je saopšteno uz policije, službenici novskog Centra bezbjednosti, u saradnji s Odsjekom za suzbijanje privrednog kriminaliteta i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, podnijeli su Specijalnom državnom tužiocu poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave, protiv pet bivših funkcionera Opštine Herceg Novi među kojima su i predsjednik Opštine Herceg Novi i v.d. predsjednika te Opštine.

Osim Mandića i Vajagića, osumnjičeni su bivši sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Herceg Novi i bivši sekretar Sekretarijata za finansije, turizam i ekonomskl razvoj ove Opštine Rade Božovića (56) i bivši sekretar Sekretarijata za finansije, turizam i ekonomski razvoj ove Opštine Stevo Cvjetković (57).

“Policijsko-tužilačke aktivnosti sprovedene u prethodnom periodu ukazuju na sumnju da su ti opštinski funkcioneri počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja tako što su, u periodu od 2008. do 2014, u vrijeme kad su obavljali navedene funkcije, izdavali naloge, odnosno odobravali da se sa žiro računa Opštine Herceg Novi isplate sredstva sportskim klubovima i nevladinim organizacijama suprotno Odlukama o sufinansiranju programa u sportu i nevladinih organizacija. Oni su time, kako se sumnja, prekoračili granice svog službenog ovlašćenja i pribavili korist određenim sportskim društvima i NVO-ima, a nanijeli materijalnu štetu Opštini Herceg Novi u ukupnom iznosu od 387.779,17 eura”, navodi se u saopštenju policije.

Dejan Mandić
Dejan Mandić

Kako su istakli, predmetni poseban izvještaj je dopuna krivične prijave koju je državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom policija podnijela 02. novembra prošle godine protiv osumnjičenog Božovića.

On se sumnjiči da je kao sekretar Sekretarijata za finansije, turizam i ekonomski razvoj Opštine Herceg Novi, tokom 2014., izdao naloge da se sa žiro računa Opštine Herceg Novi uplate novčana sredstava na žiro račun Fudbalskog kluba “Obilić” iz Herceg Novog u  iznosu od 15.900 eura, odnosno u iznosu većem za 8.900 eura od iznosa koji je FK „Obilić“ određen Odlukom Savjeta za sport Opštine Herceg Novi o raspodjeli sredstava budžeta Opštine Herceg Novi za sufinansiranje programa u sportu za 2014.

 

Najčitanije