16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Male biblioteke na otvorenom

Mala biblioteka na otvorenom
Mala biblioteka na otvorenom

Kao poklon najmlađima u našem primorskom gradu već drugu godinu obilježavamo Dječiju nedelju kroz aktivnost “Herceg Novi – grad po mjeri djeteta”.

Ove godine smo zajedno sa volonterima volonterskog kluba JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić”- „Tačka oslonca” i uz idejnu podršku NVO “Naša akcija” postavile na tri lokacije u gradu kućice u funkciji malih biblioteka na otvorenom. Biblioteke sa besplatnim sadržajem  na javnim prostorima nisu niti naša, niti nova ideja. Ipak, željele smo da ovakav vid revitalizacije gradskih parkova i igrališta kroz pružanje književnih sadržaja “na dohvat ruke” započnemo i u našem gradu, poručuju iz NVU Urban Nova.

Ovom akcijom Herceg Novi ima mogućnost da se ubilježi na Svetsku mapu biblioteka na otvorenom koja je u sklopu internacionalnog projekta Little Free Library: Take a book- Leave a book.

Mala biblioteka na otvorenom
Mala biblioteka na otvorenom

Nakon mjesec dana pošto smo ih postavile, dobile smo dosta pohvala, ali i sugestija zabrinutih sugrađana/ki koje smo uzele u obzir i kućice su dorađene vratancima i nepropusnom zaštitom na krovu. Izdvojile bismo bibliotekicu na Karači koja tokom ovog perioda nikada nije bila prazna, knjige se koriste ali i vraćaju, a neke su dodatno donirane , za šta se ovom prilikom zahvaljujemo, kaže se u saopštenju tima NVU Urban Nova.

Mala biblioteka na otvorenom
Mala biblioteka na otvorenom

Male biblioteke na otvorenom se koriste po principu “TAKE A BOOK- LEAVE A BOOK” ili POZAJMI KNJIGU-PODIJELI KNJIGU.

Treba spomenuti da ovih malih (i ne tako malih) biblioteka na otvorenom ima svuda po svijetu, ali i u  nama susjednim državama. Neke imaju svoje čuvare, negdje se knjige drže pod ključem, a negdje su biblioteke potpuno slobodno izložene na otvorenim javnim prostorima, i nikad nisu prazne. Vjerujemo da naš grad i sugrađani mogu da shvate ideju  besplatnog čitalaštva i dijeljenja sa ostalima. Kažu da krađa knjige nije zločin, ali u ovom slučaju jeste sprečavanje i onog drugog da u njoj uživa. Stoga, zaista vjerujemo da su knjige koje u bibliotekama nedostaju samo “pozajmljene” a ne i zauvijek otuđene. Nadamo se da će naši sugrađani, oni i mali i veliki, i stari i mladi, brzo pročitati pozajmljenje knjige i vratiti ih u naše Male biblioteke i da će nam pomoći u održavanju kućica i širenju ideje besplatnih knjiga za sve.

Da podsjetimo biblioteke na otvorenom se nalaze pored sportskog igrališta na Karači, u Parku “Boka” i na ulazu u igralište u ulici Srbina.

Najčitanije