Maklowicz promoviše gastro delicije i ljepotu Boke

Ekipa poljske nacionalne televizije dva dana snimala reportažu u Boki

Čekić i Maklowicz
Čekić i Maklowicz

Ekipa poljske nacionalne televizije predvođena Robertom Maklowiczom, poznatim poljskim istoričarem, novinarom, gastronomadom i TV autorom, završila je juče dvodnevno snimanje reportaže o turističkim atrakcijama i izvornoj gastronomskoj ponudi Boke Kotorske.

Domaćin Maklowiczu i njegovoj ekipi bila je Turistička organizacija Tivat a kroz sve tajne ljepote bokeškog pejsaža i kužine, goste iz Varšave je proveo poznati tivatski novinar i gastronom, suosnivač ovdašnjeg “Žućenica festa”, Mašo Čekić.

“Snimali smo u Porto Montenegru, Zbirci pomorskog nasljeđa i podmornici “Heroj”, potom u Gornjoj Lastvi u župnoj crkvi i ispred seoskog mlina za masline jer je on želio da publici pored gastronomije, prikaže i ovdašnju kulturno-istorijsku baštinu.

Robert Maklowicz
Robert Maklowicz

U hotelu “Regent Porto Montentegro” snimali smo spremanje dva ekskluzivna jela koje je predložio šef kuhinje, maestro Džasmen Šo, a kod crkvice Gospe od snijega u Verigama ili kako je narod zove Gospe od oriza, snimali smo legendu o nastanku te crkve i brodolomu broda koji je transportovao pirinač – oriz.”- kazao je Mašo Čekić koji je Maklowitza vodio i po lokalnim pijacama u potragu za autentičnim domaćim proizvodima –voćem, povrćem, mesom i ribom od kojih su zajedno pred kamerama, spremali jela.

Robert Maklowicz -Tivat

“Tako smo na vidikovcu kod crkve Gospe od Anđela u Verigama improvizovali kužinu u kojoj je Robert spremao rižot sa bižom I jagnjetinom, usput pričajući priču o Verigama, peraškim ostrvima, crkvi i svemu što su gledaoci mogli vidjeti u pozadini. Slično je bilo i u Gornjoj Lastvi gdje je snimio tradicionalni doček dobrodošlice sa priganicama,medom i rakijom. Probao je i jela na meniju domaćih restorana I oduševio se pletenicom u kajmaku koji kao autentičan crnogorski specijalitet, servira restoran “Prova” u Tivtu, a bukvalno ga je raspametio Bokeški pjat – specijalitet kuće restorana “Bokeški Gušti” na Prčanju.”-istakao je Čekić.

Maklowitz je bio impresioniran i dobrotskom, te peraškom tortom kojima je dao prednost nad hvarskom, bračkom I dubrovačkom tortom što ih je ranije već probao.

Bokeški pjat - Konoba Gušti Foto Boka News
Bokeški pjat – Konoba Gušti Foto Boka News

Snimanje serijala završeno je danas u Muzeju grada Perasta, a premijara u kojoj su pored dvije epizode iz Boke, i emisije o Mljetu, Korčuli i Lastovu očekuje se u junu na poljskoj nacionalnoj TV u udarnom večernjem terminu, a potom i u još nekoliko evropskih država.

Panorama Tivta
Panorama Tivta

Robert Maklowicz inače, već 17 godina na poljskoj televiziji uređuje i vodi izuzetno popularne putopisno-gastronomske emisije, posvećene kulturi, tradiciji i gastronomiji gradova i regija iz cijelog svijeta. Bavi se i temema koje su slabo ili nikako zastupljene u turističkim vodičima, a do sada je snimio više stotina emisija u zemljama na svim kontinetima. Autor je desetak knjiga od kojih su neke bestseleri ne samo u Poljskoj, a dobitnik je brojnih televizijskih, književnih i drugih nagrada.Njegov sedmičniTV šou pod nazivom „Ku­li­nar­ska pu­to­va­nja Ro­berta Ma­klo­wicza” jedna je od najgledanijih u toj istočnoevropskoj državi, a njegove preporuke imaju ogroman značaj, pa destinacije koje Maklowitz obradi i pohvali u svojoj emisiji, po pravilu odmah bilježe značajan porast posjete poljskih turista. Osim u Poljskoj, njegov šou prikazuje se na televizijama još nekoliko evropskih država, pa će I ta publika biti u prilici da uskoro pogleda dvije epizode serije “Maklowitz u pokretu” koje su upravo snimljene u Boki.

Robert Maklowicz u Tivtu
Robert Maklowicz u Boki

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.