Maginja, zaboravljeno voće

Maginja ili planika, (Arbutus unedo), je zimzeleni grm na kojem upravo ovih dana dozrijevaju jestivi i vrlo ukusni plodovi koji su nažalost zanemareni i gotovo isključeni iz prehrane. Osim što je zanimljiva kao voćna vrsta, maginja je zanimljiva i kao ukrasna biljka. Na svakom se pojedinom grmu maginje istovremeno u kasnu jesen i zimu nalaze i cvjetovi, i nedozreli i zreli plodovi, što ovaj grm zaista čini posebnim.

Poluostrvo Luštica izuzetno je bogato ovom zaboravljenom mediteranskom biljkom čiji plodovi ovih dana sazrijevaju. U početku plodovi maginje su zelene boje, potom žute i narančaste te naposljetku, u zrelom stanju, žarko crvene boje. Maginju se preporučuju konzumirati umjereno, budući da ovisno o stepenu zrelosti, sadrže određeni postotak alkohola. Mogu se koristiti za proizvodnju marmelade, rakije, likera, kolača i sl. Plodovi obiluju vitaminom C, koji je u zimske dane svakako preporučljivo konzumirati.

Marmelada ili džem koji se od njih tradicionalno priprema vrhunskog su kvaliteta i prepuni C vitamina, drugim riječima, prava delikatesa.

Marmelada od maginja priprema se jednostavno. Na 2 do 3 kg plodova dodaje se 1 kg šećera i 2 na kockice narezana limuna. Maginje ne treba pasirati jer su mekane i lako se gnječe pa kod kuvanja treba samo paziti da se masa ne zalijepi po dnu. Preporuka za originalan, profinjen okus koji odlično pristaje kolačima. A što se tiče vrta i hortikulturne prava je šteta što je u vrtovima naše obale gotovo posve zaboravljena.

1 komentar

  1. -e ma se još sjećam te puste cigle-jedne maginje u Gornju Lastvu ..rasla je ispog Gumna u Ribiće sa desne bande u sami kantun dočića,odma ispod pravoga puta i jao svake godine je rađala i mi đeca smo čekali da sazdru i onda bi ih jeli..ma su pustu muku mirisale kao duša,koja je omekšala ta je bila za izjesti,a tek crljene maće po košulji ..e ma ako smo ih izjeli dosta stumak nas je bolio i valjalo je liskati…a dolje u Tivat na tržnicu se prodavala maginjača rakija,ma je ovi naši odozgora nijesu kupovati nije ih komodala za piti-e činjela se i marmelada ma je mi đeca nijesmo imali đe kušati-živjeli đurica amsterdam.P.S-mislim da je ta naša MAGINJA u Gornju Lastvu posahla-da je đao ponio.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.