13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Maestralnost Dejvida Hamiltona…

„Noćas se moje čelo zari, noćas se moje vjeđe tope i moje misli san ozari – umrijeću noćas od ljepote!“- stihovima legendarnog Tina Ujevića, otvorio je poznati kotorski slikar Ljubomir Borozan sinoć u Tivtu, izložbu „Retrospektiva“, jednog od najvećih svjetskih umjetničkih fotografa, Dejvida Hamiltona.

Prostor Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra bio je popunjen kao malo kada do sada jer su publika, ali i mediji pokazali ogromno interesovanje da vide presjek preko 50 godina rada čuvenog britanskog fotografa i režisera. Više od stotinu Hamiltonovih fotografija sa pezažnim, cvijetnim i plesačkim motivima, prije Tivta bile su izložene u prestižnom hotelu “Scribe” u srcu Pariza. U Boku je ovu sjajnu izložbu i samog Hamiltona koji će narednih par mjeseci napraviti foto-monografiju Crne Gore, dovela galerija “Cattaro Home” iz Kotora.

Osvrćući se na Hamiltonov originalni tzv. soft-focus stil snimanja zbog kojeg njegova djela izgledaju mnogo više kao umjetničke slike nego klasične fotografije, Borozan je kazao da je „malo prilika kad smo zaslijepljeni tolikom talasom ljepote, estetike i velikog rada”.

„Njegovog renesansnog, upornog, tvrdoglavog rada koji može samo da ima čovjek koji se zove Dejvid Hamilton. Nježan, mudar, pametan, on hitro reaguje na sve što se dešava oko njega. Gleda ljude iz 14. i 20 .vijeka, kao da se po pet puta rađao u jednoj godini. Ljevoruki Leonardo mu je pozajmio jednu napravu, mišljenje, jedno oko koje se zove „sfumato”. Osim dva oka koje mu je Bog dao on je našao još jedno oko – oko kamere. Ugradio je u sočivo te kamere kataraktu s kojom gleda kroz ovaj svijet. Kroz dim, kroz maglu, njegovu i našu sreću.”- istakao je Borozan.

Doris Durutović iz galerije “Cattaro Home” kazala je da očekuju da Hamilotonova nova foto-monografija Crne Gore bude jednako uspješna kao njegov raniji sličan projekat u Veneciji koji je dobio najbolje kritike širom svijeta. Danilo Kalezić, PR Porto Montenegra naglasio je da imaju čast da ugoste izložbu “jednog od najvećih živućih fotografa u svijetu”, te da njena postavka predstavlja najbolji presjek Hamiltonovog višedecenijskog rada koji ga je učinio pravom živom legendom svjetske umjetnike fotografije.

Izložba “Retrospektiva” Dejvida Hamiltona u Tivtu biće otvorena za posjetioce do 18.avgusta.

Najčitanije