17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica i Krtoli – prizori nakon požara

Dokumentarne fotografije Branimira Markovića (PK „Subra“), nastale dok vatrena stihija nije do kraja bila ni savladana, najbolje govore o stepenu uništenja prirodne sredine i potvrda su koliko su pogrešne fraze „nije bilo veće štete, kuće i imanja nisu stradali“.

Šteta po prirodu se teško izražava u novcu, ali to ne znači da je nema, naprotiv!

Posredne i neposredne štete za živi svijet, lokalni ekosistem, pa ako hoćete, i ovaj kraj kao ambijentalnu cjelinu su nemjerljive i posljedice će biti prisutne godinama. Naravno, tu su i direktne štete za turizam, pogotovo njegove aktivne oblike, budući da je ovaj kraj već više godina prepoznat kao poželjna destinacija brojnih šetačkih tura starim pješačkim stazama. Na prvi pogled, pomislili bi da su požari dodatno raskrčili staze, ali to je samo trenutni efekat, nakon čega slijedi brzo zarastanje u agresivnu mladicu koju je još teže obuzdati od prethodne razvijene makije. Šta je – tu je.

Luštica i Krtoli prizori nakon požara 2017.

Vegetacija će nakon prve prave kiše ponovo oživjeti, a do tada se pruža rijetka prilika da se uoče i neke stare staze koje su do sada bile potpuno skrivene i eventualno među njima prepozna još po koja vrijedna buduće turističke valorizacije.

Ž.S.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije