8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Divelopment sponzor filma „Igla ispod praga“

Scena iz filma
Scena iz filma

U okviru podrške kulturnim projektima, Luštica Divelopment AD potpisala je ugovor sa crnogorskim rediteljem i scenaristom Ivanom Marinovićem o sponzorstvu za snimanje Marinovićevog dugometražnog filma „Igla ispod praga“ (The Black Pin“). Ugovor je vrijedan 25 hiljada eura, od čega je produkciji već uplaćeno pet hiljada.

„Ovo sponzorstvo predstavlja značajnu podršku za produkciju filma čije snimanje se očekuje na proljeće 2015. godine. Budući da se radi o kulturnom projektu od nacionalnog značaja za nas je bilo prirodno da podržimo film koji će svijetu prikazati ljepotu Luštice. Publika širom svijeta će biti u prilici da spozna pravi smisao kulture i tradicije ovog mjesta “, saopštila je Bojana Šaranović iz marketinga Luštica Divelopment.

“Igla ispod praga” je priča o seoskom svešteniku koji nakon što se suprotstavi velikoj prodaji zemljišta, ulazi u sukob sa stanovnicima svoje parohije.

Film je inspirisan stvarnim događajima, anegdotama i ljudima sa Luštice, i većina scena biće snimljena upravo na atraktivnim lokacijama ovog poluostrva.

Pored Marinovića, u projekat su uključeni i srpska rediteljka i producentkinja Mina Đukić, hrvatski glumac i producent Leon Lučev, kao makedonski producent Robert Jazadžiski.

Marinovićev scenario za ovaj film osvojio je krajem ljeta nagradu Living pictures service na Cinelink marketu 20. Sarajevo film festivala, kao i drugu nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju Jerusalem Film Lab-a, pod pokroviteljstvom Izraelskog filmskog fonda i Filmske škole Sema Špigela.

U obrazloženju žirija za “Iglu ispod praga”, navodi se da je projekat nagrađen zbog “originalnosti i poetičnosti glavnog junaka, kao i zbog humora i apsurda kojim scenario obiluje, te sjajne prezentacije koja daje odličan uvid u svijet ovog filma.”

Scenario za film “Igla ispod praga” je 2013. godine osvojio p prvu nagradu na crnogorskom nacionalnom filmskom konkursu, a 2014. godine je pobijedio na manjinskom konkursu Filmskog Centra Srbije.

Prema nekim najavama crnogorska premijera bi mogla biti upravo na hercegnovskom filmskom festivalu Montenegro film festival, 2015. godine.

U saradnji sa Opštinom Tivat, Luštica Divelopment svake godine kroz sponzorstva i donacije podržava kulturne i sportske projekte, organizacije i događaje, zdravstvene ustanove.

Ivan Marinović
Ivan Marinović

BIOGRAFIJA AUTORA

Ivan Marinović rođen je 1984. godine. Završio je gimnazijuIvan Goran Kovačić” u Herceg Novom. Osnovne studije pohađao je na Fakultetu arhitekture, Odsijek industrijski dizajn u Milanu. Diplomu iz režije i magistarske studije stekao je na čuvenom praškom FAMU (The Film and Television School of the Academy of Performing Arts). Napisao je i režirao nekoliko kratkih filmova tokom studija na FAMU: „The Confession” (2008), „A Football Story” (2009), „Recurrence” (2011).

Pobjednik je Crossroads koprodukcija – foruma 2009. u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, gdje mu je pripala i nagrada za prvonagrađeni scenario filma “Paskva”

Koscenarista je filma „The Berlin Project” zajedno sa mentorom sa FAMU Ivom Trajkovim. Na projektu je radio i kao asistent režije. Film je bio u selekciji više internacionalih festivala uključujući i prestižni Cameraimage u Poljskoj. Njegov prvi dokumentarac „Fali more, drž se kraja” osvojio je drugo mjesto na Supetar Super film festivalu u Hrvatskoj

Prošle godine osnovao je nezavisnu filmsku kompaniju Adriatic Western u Crnoj Gori, koju vodi sa ciljem da pored sopstvenih producira i razvija projekte lokalnih i regionalnih talenata. „Igla ispod praga” prvi je dugometražni projekat te kompanije.

Takođe, od prošle godine gostujući je predavač na FAMU u Pragu. Član je Savjeta hercegnovskog filmskog festivala.

Najčitanije