13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Luštica Bay svečano otvoren Green Culture Forum

Sa otvaranja

Petodnevna multimedijalna ekomanifestacija, Green Culture Forum 2017. (GFC) počela je juče programima i predavanjima u Herceg Novom i Kotoru i svečanim otvaranjem koje je upriličeno u novom turističkom naselju Luštica Bay.

Manifestacija se održava od 7. do 11. juna na teritoriji osam crnogorskih opština, a organizuje je NVO „KRUG“ u saradnji sa regionalnim partnerima.

Nabrajajući da projekat Luštica Bay podrazumijeva izgradnju sedam hotela, dvije marine, više od 1500 rezidencijalnih jedinica i golf terena, izvršni direktor kompanije Luštica Development Daren Gibson /Darren Gibson/ ocijenio je da bi ovo moglo da stvori utisak da je ukupna površina projekta od oko 690 hektara podređena razvoju.

„Međutim, nije tako. Planirano je da cigle i malter zauzmu manje od deset odsto površine kompleksa Luštica Bay. Principi održivog razvoja su bili ključni dio procesa planiranja i izgradnje. Mora se priznati da taj proces nije bio bez izazova ali smo ipak uspjeli da ostvarimo niz opipljivih rezultata u dosadašnjem razvoju projekta uključujući: ponovnu upotrebu građevinskog materijala koji potiče direktno sa lokacije, uspostavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, projektovanje i izgradnja ekološki sertifikovanog stanovanja, a  većina upotrijebljenog građevinskog materijala je lokalnog porijekla – u radijusu od najviše 100 kilometara“, podsjetio je Gibson.

Prema riječima direktorke NVO Krug Vesne Sokolovske Jovićević, Luštica Bay je prepoznala značaj misije zelene kulture još prošle godine kada je započeta saradnja koncertom britanske zvijezde Džos Ston /Joss Stone/ koja je honorar donirala crnogorskim ekološkim organizacijama.

„Danas smo ovdje da bismo odgovorili na najvažnije pitanje našeg vremena: da li da pustimo našu planetu da se raspadne ili da ostavimo našim potomcima i budućim generacijama šansu za opstanak“, zapitala je Jovićević proglašavajući Forum otvorenim.

Navodeći da je UN nagradio Oraskomov grad El Guna /El Gouna/ kao najinovativniji globalni zeleni grad, predsjednik Borda direktora kompanije Samih Saviris /Sawiris/ je dodao da kompanija iste principe primjenjuje i u drugim svojim destinacijama.

„Ne može se poreći da je sve što mi, ljudska bića, izgradimo na neki način destrukcija prirode. Ali, ruku na srce, ima nas toliko na ovoj planeti, da je destruktivno i samo naše postojanje. Sa druge strane, ne treba sjedjeti skrštenih ruku, već treba nešto uraditi za naše okruženje. Zadovoljan sam što smo u Luštica Bay posadili zelene pojaseve kako bi zamijenili one koji su morali da budu uklonjeni  – u samom kompleksu ili na drugom mjestu“, rekao je Saviris.

Ministar odživog razvoja i turizma Pavle Radulović smatra da Crna Gora mora i treba da prihvati svaku moguću „zelenu“ ideju, i da se što se više umreži sa ekspertima za zaštitu životne sredine.

„Trebamo što više „zelene“ kulture u svakodnevnom životu. U tom pravcu, promjena načina razmišljanja naših građana je velika obaveza za sve – počev od Vlade Crne Gore i opština, preko NVO sektora, kompanija i svakog pojedinca“, rekao je Radulović.

Kada je na forumima zelene kulture riječ o projektima izgradnje, navodi aktivista i promoter borbe protiv klimatskih promjena Mark Bakli /Marc Buckley/, uvijek ističemo da oni moraju biti dugoročni i ne samo profitabilni već održivi za naredna stoljeće i generacije.

„U tom smislu, Luštica Bay zaista oduzima dah. Ono što je ovdje primijenjeno – održivi razvoj i gradnja, LEED certifikati, upotreba lokalnih materijala – uvjerava me da smo na pravom putu za bolju budućnost“, rekao je Bakli.

Nj.E. Princ Nikola II Petrović Njegoš

Ocjenjujući da je posebnost Foruma povezivanje kulture i ekologije, princ Nikola II Petrović Njegoš je izrazio uvjerenje da će se Forum proširi u vremenu i prostoru i da će u njemu učestvovati i sjever Crne Gore.

„Treba da promijenimo i modele razvoja, način života, način proizvodnje. Ukratko, treba da promijenimo naš sistem vrijednosti, i to u pravcu zelene kulture“, rekao je Petrović.

Predsjednica Opštine Tivat dr Snežana Matijević podsjetila je da je ta opština usvajanjem prvog prostorno-urbanističkog plana u Crnoj Gori, 2010. godine, postavila temelje pravcu održivog upravljanja. Ona je istakla da gotovo trećina tivatske teritorije ili već uživa, ili pretenduje da bude proglašena zaštićenim područjem prirode.

Forum zelene kulture je prvi događaj ovog tipa na Balkanu, koji će okupiti šesnaest govornika, stručnjaka iz zemlje i svijeta, kako bi tokom pet dana diskutovali o zaštiti životne sredine i njenom odnosu sa drugim oblastima: kulturom, politikom, ekonomijom, biznis sektorom, umjetnošću, naukom, filozofijom.

Istovremeno, pod okriljem NVO „KRUG“, u programskom dijelu će učestvovati i brojne relevantne organizacije iz svih krajeva Crne Gore. Manifestacija je prilika da se zajednički doprinese prikazivanju Crne Gore kao inicijatora i inovatora u oblasti ekološki održivih ideja na svjetskom nivou.

Najčitanije