16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Bay ima razumijevanja za lokalnu zajednicu

Radovići – foto Boka News

Mjesna zajednica Krtoli veoma je zadovoljna saradnjom sa najvećim stranim investitorom u Crnoj Gori – kompanijom Luštica Development koja na sedam miliona kvadrata zemlje na tivatskom dijelu istoimenog poluostrva, gradi 1,1 milijardu eura vrijedan novi turistički grad Luštica Bay. Ta kompanija godišnje za projekte podrške lokalnoj zajednici sa Opštinom Tivat potprisuje ugovor vrijedan 150 hiljada eura, a Krtoljani na čijoj teritoriji se razvija Luštica bay, uspjeli su da se djelimično uključe i u proces odlučivanja gdje će Opština usmjeravati dobijena sredstva.

„Od ukupne sume od 150 hiljada eura, 40 hiljada će ubuduće ići na projekte koje Luštici Development bude direktno opredjelila MZ Krtoli. Uspjeli smo da već iz prošlogodišnje donacije opred kraj  godine na taj način dobijemo novac za nekoliko stvari koje su u tom trenutnu nama bile najvažnije, što je sve zajedno otprilke kopštalo oko 23 hiljade eura“- kazao je predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević. On je nabrojao više manjih projekata uređenja javnih površina i njihovog opremanja spravama za vježanje na otvorenom, igračkama za djecu i urbanim mobilijarom u Krtolima, uređenje igrališta za djecu kod Doma kulture u Đuraševićima, donaciju za obnovu fasade zgrade OŠ „Branko Brinić“, kupovinu velikog televizora za ovdašnje odjeljenje vrtića „Bambi“, te donaciju od 7 huiljada eura za kupovinu narodnih nošnji za 40-tak djece koji pohađaju ovdašnju foklornu sekciju društva „Kadena“.

„Sa sredstvima koja će po direktnim zahtejvima MZ Krtoli, Luštica bay dati ove godine, napokon se stvaraju uslovi da dobijemo dugo najavljivanu i već isprojektovanu multifunkcionalnu otvorenu binu  i uredimo centralni trg u Radovićima kod tzv. vojne zgarade, što nam je jedan od prioriteta“- kazao je Starčević. Istakao je da je ranije predlagao da se o Lušticinoj godišnjoj donaciji lokalnoj zajednici od ukupno 150 hioljada eura, potpiše trilateralni ugovor između te kompanije, MZ i Opštine, ali je to lokalna uprava u Tivtu odbila.

„Opština izgleda bolje zna šta je potrebno našoj mjesnoj zajednici od ljudi koji tamo žive i zato je taj predlog neslavno završio”- naveo je Starčević.

Radovići foto Boka News
Radovići foto Boka News

On se zahvalio Luštici Development na razumijevanju za potrebe mještana Krtola, ali je pohvalio i niz lokalnih kompanija i pojedinaca iz Krtola, Tivta, Grblja i Kotora koji su pomogli nedavnu akciju mještana Krtlola i dijela donjogrbaljskih mjesnih zajednica, na uređenju i obnovi starog austrougarskog puta od Grabovca do Bigove.Ovaj makadamski put u dužini od 2.800 metara je je radnim akcijama mještana Krtola, Pobrđa, Vranovića i Lješevića nasut sa 1.500 kubika novog tampona koji su donirale lokalne kompanije i ustanove, a put je i uvaljan. Time je uređena alternativna kolska komunikacija između Krtola i Donjeg Grblja, a mještani i posjetioci dobili atraktivnu izletničku statu koju već koriste brojni rekreativci i turisti.

Izvor:S. L.

Najčitanije