Luštica Bay – Oluja je uzrkovala samo minornu štetu

U Luštici Development zadovoljni kako je lukobran njihove nove marine izdržao najveći ispit do sada

Gradiliste marine nakon nevremena
Gradiliste marine nakon nevremena

Veliko nevrijeme koja je prije dva dana pogodilo crnogorsku obalu, prouzrokovala je samo manju štetu na konstrukciji lukobrana marine čija je izgradnja trenutno u toku u Luštica Bay-u, na otvorenom dijelu jadranske obale u zalivu Trašte na poluostrvu Luštica, ali ni na koji način nije ugrozila radove.

„Visoki talasi povezani sa olujom doveli su do pomjeranja manjeg kamenja, šljunka i stijena, prvenstveno sa manjeg, drugog lukobrana, koji je još uvijek u početnoj fazi izgradnje. To nije neuobičajena pojava tokom procesa izgradnje, pogotovo na otvorenom moru tokom sezone praćene olujnim vremenom. U stvari, ovakvi događaji daju nam mogućnost da pratimo ponašanje i cjelovitost konstrukcije lukobrana tokom procesa izgradnje.“- kazao je jue tim povodom Omar Farid, direktor projekata i razvoja kompnaiji Luštica Development.

Valovi visoko izmešu 7 i 8 metara nošeni olujnim jugom i šilokom koji su dostizali brzinu i preko 110 kilometara na sat, bili su do sada najteži ispit pred kojim su se našli primarni i sekundarni lukobran nove marine na Luštici. Obalna infrastruktura koju su konstruisali egipatski inženjeri pokazala se vrlo otpornom, pa osim manje štete na sekundarnom lukobranu, ogromna destruktivna snaga mora nije pričinila veće probleme na gradilištu marine.

Odolio ogromnim valovima - primarni lukobran nove marine
Odolio ogromnim valovima – primarni lukobran nove marine

Inače, u marini Luštica Bay trenutno je toku proces završetka osnovnog i sekundarnih slojeva drugog lukobrana, nakon čega će uslijediti postavljanje konačnog armiranog sloja, koji služi da zaštiti konstrukciju od snage talasa.

„Očekujemo da ovo bude završeno tokom narednih mjeseci, ali do tada ne očekujemo nikakav uticaj oluja kao što je bila ova od petka. Generalno, veoma smo zadovoljni ponašanjem konstrukcije glavnog lukobrana, čija izgradnja je još uvijek u toku, ali koji je pokazao da može izdržati veoma jake talase tokom cijelog dana.“- istakao je Farid.

Manja ostecenja samo na sekundarnom lukobranu
Manja ostecenja samo na sekundarnom lukobranu

Do početka ove godine, građevinski tim završio je glavne elemente konstrukcije glavnog lukobrana. Više od 390.000 tona stjenovitog materijala je do sada iskopano, transportovano i deponovano na gardilištu lukobrana. Rad na izgradnji drugog lukobrana je u toku, i do sada je napravljeno više od 165 metara, od ukupne dužine od 210 metara.

Po završetku gradnje, marina Luštica Bay će ponuditi 176 vezova, za kratkoročni i dugoročni privez jahti do 35 metara dužine. Prva novoizgradjena marina u Crnoj Gori u posljednjih više od 10 godina biće završena i stavljena u upotrebu 2017. godine.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.